
Ako tražite brzo i ukusno jelo koje spaja bogate, kremaste okuse s mirisom slanine i sočnom piletinom, onda je ovaj recept za talijanske fettuccine pun pogodak za vas! Ovaj je recept savršen za one dane kada želite nešto posebno, ali bez previše vremena oko pripreme recepta i dugog kuhanja ili pečenja.
Domaća tjestenina, hrskava slanina i nježni komadići piletine u kremastom umaku – sve što vam treba za gurmanski užitak na tanjuru.
Pripremite se za jednostavan korak-po-korak vodič koji će vas odvesti do savršenog ručka ili večere. Vrijeme je da stavite omiljenu glazbu i uživate u pripremi ovog neodoljivog recepta!
Sastojci za fettuccine:
250 g Fettuccina
300 g pilećeg filea (rezanog na trakice)
100 g slanine (narezane na trakice ili kockice)
2 žlice maslinovog ulja
2 režnja češnjaka (sitno nasjeckana)
200 ml vrhnja za kuhanje
50 g naribanog parmezana
Sol i papar po ukusu
Svježi peršin za ukrašavanje (po želji)
Priprema recepta – fettuccine s piletinom i slaniom
Fettuccine kuhajte u kipućoj posoljenoj vodi prema uputama na pakiranju (ili domaće tjestenine 2-3 minute).
Sačuvajte šalicu vode od kuhanja tjestenine, a tjesteninu ocijedite.
U dubokoj tavi pržite slaninu na srednjoj vatri dok ne postane hrskava (3-5 minuta). Izvadite slaninu na tanjur obložen papirnatim ubrusom, a masnoću ostavite u tavi.
U istu tavu dodajte maslinovo ulje (ako treba) i trakice piletine. Posolite, popaprite i pržite 5-7 minuta dok piletina ne poprimi zlatnu boju. Izvadite piletinu i ostavite sa strane.
Priprema umaka:
U tavu stavite češnjak i kratko ga pržite na preostaloj masnoći (30 sekundi, dok zamiriše). Dodajte vrhnje za kuhanje i parmezan, miješajte dok se sir ne otopi i umak ne postane kremast. Vratite piletinu i slaninu u tavu te sve promiješajte.
Nakraju dodajte ocijeđene fettuccine u tavu s umakom. Sve dobro promiješajte, a ako je umak pregust, dodajte malo vode od kuhanja tjestenine.
Poslužite toplo, ukrašeno svježim peršinom i dodatnim parmezanom po želji.
Za ovaj recept s piletinom, slaninom i kremastim umakom od fettuccine, preporučujemo ove sorte vina
Od bijelih vina svakako će odgovarati fini Chardonnay. Bogati, kremasti tonovi ove sorte vina savršeno će se slagati s vrhnjem i parmezanom u umaku.
Sauvignon Blanc također je sorta bijelog vina čija osvježavajuća kiselost balansira bogatstvo ovog recepta jela, dok voćne note dodaju potrebnu svježinu.
Od crvenih vina predlažemo Pinot Noir koje je lagano crveno vino s blagim voćnim okusom i koje se lijepo uklapa uz slaninu i piletinu.
Barbera je poznata sorta talijanskog crvenog vina s blagom kiselinom koje neće preopteretiti kremaste okuse ovog jela.
Ako preferirate jednostavnost, možete se odlučiti za lepršavi talijanski prosecco kao pjenušavu opciju koja daje dodatni dašak elegancije.
U svakom slučaju, bez obzira na vaš odabir, uživajte u savršenom spoju fettuccina s piletinom, slaninom i mirisnom čašom vina!
ZA ONE KOJI VOLE ZNATI VIŠE
Fettuccine, što na talijanskom znači “male vrpce”, dolazE iz regije Lazio, a posebno su popularne u mističnom Rimu.
Ova vrsta tjestenine, zbog svoje ravne i široke forme, idealna je za bogate umake ili kremaste mesne varijacije. Zanimljivo, Alfredo umak, često povezan s tjesteninim fettuccine nastao je početkom 20. stoljeća u Rimu i brzo postao hit u Sjedinjenim Državama zahvaljujući hollywoodskim zvijezdama koje su ga promovirale. Fettuccine su danas simbol fine i luksuzne kuhinje uvijek jednostavne za pripremu i uvijek impresivnog okusa!
Dobar tek!
Recept: chef Zoran Ožegović
