Gulaš od srnetine ili “pijana srna” je vrhunski gastronomski doživljaj koji vam donosi obitelj Peršurić, poznata po svojim kulinarskim umijećima i vrhunskim vinima.
Ovo jelo spaja bogate, duboke okuse divljači s sofisticiranim notama pjenušavog vina Misal Noir brut, stvarajući jedinstvenu kombinaciju koja će oduševiti i najzahtjevnija nepca. Srnetina je meso koje zahtijeva pažljivu pripremu i odabir pravih sastojaka kako bi se postigla savršena tekstura i aroma.
Obitelj Peršurić se s ljubavlju i predanošću posvetila izradi ovog recepta, osiguravajući da svaki korak u procesu pripreme vodi do izvanrednog kulinarskog rezultata..
1,5 – 2,0 kg srnetine
2 veće glavice luka
1 češnjak manji
2 dl maslinovog ulja
2 dl pjenušavog vina Misal Noir brut
Sol i papar
Ružmarin i mažuran
Sastojci za marinadu:
1 žica papra u zrnu
Sol i papar
2 mrkve
4 češnja češnjaka
1 manji luk
Lovorov list, ružmarin i mažuran
1,5 dl crnog vina
1,5 dl pjenušavog vina Misal Noir brut
Priprema gulaša od srne
Očišćeno povrće narezati i staviti kuhati u vodu (oko 2 litre vode) zajedno s ružmarinom ružmarinom, mažuranom, lovorovim listom, paprom i soli. Ostaviti da se kuha 30 minuta. Nakon toga ohladiti.
Kad je ohlađeno dodati pjenušac i vino. U pripremljenu marinadu staviti srnetinu. Poklopljenu posudu držati u hladnjaku barem 15 sati (najbolje 24h). Nakon toga meso se izvadi iz marinade, očisti od začina i nareže na manje komadiće.
U dublju posudu stavite maslinovo ulje s lukom i češnjakom i dinstajte par minuta. Nakon toga dodaju se komadići srnetine i najbolje je na laganoj vatri dinstati dok meso ne omekša, ponekad polijevati s vodom. Vrijeme kuhanja, ovisi o posudi u kojoj pripremate i kuhate ovaj gulaš od srnetine, je između 2 do 4 sata odnosno koliko je potrebno da se meso omekša.
Pred kraj kuhanja dodati papar u zrnu, ružmarin i mažuran, te posoliti. Poslije kuhati još neko vrijeme uz polagano nadolijevanje s pjenušcem. Količina pjenušca ovisi o gustoći gulaša koju želimo dobiti.
Gulaš od srnetine najbolje je poslužiti s njokima ili fužima. Kao pratnja jelu savršeno se slaže pjenušavo vino Misal Noir brut ili neko jače crno vino, što dodatno naglašava bogate okuse ovog jela.
Ovaj recept donosi okus divljine i sofisticiranost vrhunskih vina izravno na vaš stol, pružajući jedinstveno kulinarsko iskustvo koje će se dugo pamtiti.
Tekst: Ana Peršurić
Uz dopuštenje Pjenušci Peršurić d.o.o. (sve fotografije)