Moćni eukaliptus

Ljekovito ulje koje jednostavno morate imati u svome domu.

Eukaliptusovo ulje je odlično za snižavanje temperature te kod prehlade, upale sinusa, infekcije grla i slično. Potiče izbacivanje sluzi. U ove svrhe uglavnom se koristi putem inhalacija. Osi inhalacija, odlično je koristi li se u prsnom ulju ili u oblozima. Za navedene ga probleme često koristimo i u uljnim lampicama jer olakšava disanje, a ujedno čisti zrak i štiti zdrave osobe koje dijele prostor s bolesnom osobom.

Sustav organa za pokretanje

Ulje eukaliptusa odlično je za tretiranje bolnih mišića. Na bolne i prenapregnute mišiće vrlo blagotvorno djeluje primjena kupki i masaža. Također, koristi se u slučajevima reumatoidnog artritisa, pomaže uklanjanju toksina iz zglobova. Preporučujem umasiravanje uljne mješavine i parcijalne kupke zahvaćenih dijelova tijela.

Imunološki sustav

Eukaliptus ima izrazito imunostimulirajuće djelovanje jer potiče proizvodnju bijelih krvnih zrnaca. U tu svrhu najbolje ga je koristiti u ulju za masaže, preventivno mjesec dana prije nekog kriznog perioda ili jednostavno pred zimu.

eucaliptus listovi

Koža

Jako je dobro za tretiranje masne kože i vlasišta, herpesa, rana i čireva. Za navedene svrhe preporučuje se primjena aroma pripravaka (uljna mješavina, kreme, tonici).

Emocije

Čisti um od iscrpljenosti, potiče koncentraciju. Balansira ekstremna emocionalna stanja. Primjenjuje se masažom i kupkama.

Napomena:

Eucalyptusglobulus je jako ulje i preporučuje se samo odraslim osobama. Eucalyptusradiatai Eucalyptuscitriodora vlage su varijante pogodne za djecu.
Ako koristite homeopatske pripravke i eukaliptusovo eterično ulje, nužno je između korištenja napraviti pauzu od 3 do 4 sata.

Donosimo Vam odličan recept s uljem od eukaliptusa:
Mješavina za suhi kašalj

U 50 ml baznog ulja dodajte:
8 kapi eukaliptusa
3 kapi timijana
8 kapi tamjana

Umasirajte mješavinu na gornji dio prsa s prednje i stražnje strane tijela u smjeru kazaljke sata. Ovaj postupak možemo ponavljati 3 puta dnevno do prestanka simptoma.

Tekst preuzet iz knjige Aromaterapija: mala kućna ljekarna, Matilde Ivaniš Knez
Fotografije: Foter