Hobotnica a la Peka na Bodulski način

Za vas smo pripremili recept za pravi specijalitet dalmatinske kuhinje, hobotnica a la peka, koji će zasigurno oduševiti vaša nepca.

HOBOTNICA a la PEKA na BODULSKI NAČIN

Sastojci: 4 osobe

2 kg hobotnice
1 kg mladog krumpira
1 veći patliđan ili 2 manja
1 crvena,zelena i žuta paprika
1 glavica ljubičastog luka
3-4 zrele rajčice
1 dl maslinovog ulja
2 dl bijelog suhog vina
Češnjak,sol,papar,peršin
Malo ružmarina

Priprema recepta:

Smrznutu hobotnicu odlediti i očistiti/ako već nije/.
Staviti ju u lonac s vrlo malo vode kako bi pustila more i svoju ljubičastu tekućinu. Ta tekućina će nam poslužiti kao temeljac za zalijevanje. Hobotnica neka se kuha nekih 10-15 minuta.

Na dno posude za pečenje, koju smo prethodno nauljili s maslinovim uljem, složimo red mladih krumpira, ako su sitni cijele a ako su veći prepolovljene.

Na krumpir složimo razrezano povrće na veće komade kako se ne bi raspalo za vrijeme pečenja.
Pospemo s vrlo malo soli, kako ne bi bilo preslano kad dodamo temeljac od hobotnice koja zna sama po sebi biti slana od mora, stavimo režnjeve češnjaka, papar i ružmarin.

Na povrće stavimo hobotnicu, polijemo maslinovim uljem i vinom te dodamo malo temeljca…temeljac dodajemo i ako je potrebno prilikom pečenja.

Zatim posudu za pečenje pokrijemo njenim poklopcem ili alufolijom i stavimo u pećnicu na 200 stupnjeva oko 40 minuta.
Pred kraj skinemo foliju i pustimo 5 min da se zapeče i porumeni, sve pospemo peršinom.

Prijedlog: Serviramo uz neko rashlađeno rose vino.

Pripremila:Višnja Dobrić Čihoratić
Slike: Shutterstock