Kolač od sira poznavali su već i stari Grci.Prije nekoliko desetljeća ponovno je otkriven u Americi, otprilike u istom periodu kada i recept za pizzu.
Sastojci za recept
9 komada dvopeka
40 g maslaca
135 g šećera
500 g svježeg filadelfijskog sira
1 žličica nastrugane limunove korice
1 žličica limunovog soka
5 jaja
Priprema recepta
Dvopek zamotamo u čistu kuhinjsku krpu i zdrobimo u mrvice pomoću valjka za tijesto. Izmiješamo ga s dvije nepune žlice šećera i maslaca. Miješamo s rukama dok se sastojci međusobno ne povežu. Masu od dvopeka utisnemo u dobro namašćeni oblik za tortu i dobro poravnamo po dnu.
Svježi sir zdrobimo i glatko izmiješamo te mu pomalo dodajemo ostatak šećera, limunovu koru, sok od limuna i žutanjke. Sve zajedno izmiješamo u kremu. Bjelanjke istučemo u čvrsti snijeg. Smjesu od sira umiješamo u snijeg i rahlo izmiješamo. Smjesu odmah izlijemo preko dvopeka i poravnamo.
Pečemo oko 75 minuta na temperaturi od 150 C. Sredina kolača mora biti elastična i čvrsta. Ostavimo kolač desetak minuta da se hladi, otvorimo rub kalupa o stavimo da ohladi do kraja.
Dobar tek!
Piše: Wish.hr
Fotografija: JeanFred