Kuba zemlja snažnog medicinskog turizma

Veliki karipski otok poznat po razvijenom zdravstvu već duže vrijeme njeguje medicinski turizam.
Taj način privlačenja turista Kuba ne koristi isključivo zbog priljeva svježeg kapitala već i kao oružje u propagandnom ratu s velikim sjevernim susjedom poznatom po skupom zdravstvu koje si ne može svatko priuštiti.

Većina stranih pacijenata dolazi iz zemalja Latinske Amerike, ali raste i broj onih iz Europe i Kanade. Medicinski tretman retinitis pigmentose, ili noćnog sljepila, postupak je kojim je Kuba privukla pažnju pacijenata iz zapadnih zemalja.

Kuba ima i dobre specijaliste očne kirurgije i ortopedije, a učinkovito suzbija simptome neuroloških poremećaja poput multiple skleroze i Parkinsonove bolesti. Ti medicinski postupci su otprilike 60 do 80 posto jeftiniji nego u SAD-u.

Kuba se razlikuje od ostalih destinacija medicinskog turizma jer nema privatnih bolnica ili klinika. Kompletnim zdravstvenim sektorom upravlja država, a nijedna bolnica nema ni međunarodni certifikat.

Veći gradovi i turistička mjesta obično imaju klinike za strance s osobljem koje govori engleski i generalno su bolje opremljene od onih za lokalne Kubance.

OVDJE saznajte i više o čarobnoj Kubi

Kuba čarobna zemlja ruma, cigara i zdravstvenog turizma

Kuba je sigurna zemlja, posebno u odnosu na ostale tropske zemlje. Nema uličnog nasilja ni bandi, a najgore što se turistu može dogoditi je džeparenje, pa stoga nije preporučljivo nositi dokumente i veće količine novca sa sobom.

Glavni kubanski problem jest nerazvijenost informatičke infrastrukture u zemlji. Najbolji način da dođete do željenog liječnika ili ustanove jest preko portala Nacional de la Enfermeria Cubana . Imajte na umu da je portal namijenjen govornicima španjolskog jezika, pa se uključenje Google prevoditelja – najtoplije preporučuje.

KLINIKA: COMANDANTE MANUEL FAJARDO
SPECIJALNOST: kirurgija, sistematski pregledi, seksopatologija, ovisnost, pretilost, ovisnost o duhanu, prirodna i tradicionalna medicina
LOKACIJA: Ciudad de La Habana (Zapata y D. Vedado. Plaza de la Revolución)
KONTAKT: e-mail: hcmf@infomed.sld.cu

KLINIKA: GENERAL CIRA GARCIA
SPECIJALNOST: reumatoidni artritis, multipla skleroza, lupus, ozonoterapija  i biomodulina tretman, dijabetes, kronična opstruktivna plućna bolest, bolesti probavnog sustava, egzogena pretilost, konvencionalna kirurgija i ginekologija, otorinolaringologija, oftalmologija, ortopedija, rehabilitacijski programi za bolesti koje prouzrokuju demijelinizaciju središnjeg živčanog sustava, za paraplegiju, za hemiplegiju, za infantilnu paralizu i statične lezije središnjeg živčanog sustava, za brahijalnu obstretičku paralizu, za reumatske i degenerativne artikularne bolesti, za kroničnu opstruktivnu plućnu bolest te kardiovaskularni rehabilitacijski programi
LOKACIJA: Ciudad de La Habana (Calle 20 No. 4101 esq. Ave 41 Playa)
KONTAKT: tel.: (537) 204 2811; e-mail: faculta@cirag.cu

KLINIKA: HOSPITAL ORTOPEDICO ‘FRANK PAÍS’
SPECIJALNOST:
patologija kralježnice, pseudoartritis, bruh, kirurška revaskularizacija
LOKACIJA: Ciudad de La Habana (Calzada del Cerro 1551)
KONTAKT: e-mail: sermincuba@yahoo.com.ar

KLINIKA: HOSPITAL PSIQUIÁTRICO DE LA HABANA
SPECIJALNOST: psihosocialna rehabilitacija, šizofrenija i druge psihoze, narkomanska ovisnost, bioenergija i alternativne terapije
LOKACIJA: Ciudad de La Habana (Ave. Independencia, Nro. 26520 Mazorra. Boyeros)
KONTAKT: tel.: (53-7) 646-8331 al 41; e-mail: hph@infomed.sld.cu

KLINIKA: INSTITUTO NACIONAL DE ANGIOLOGIA Y CIRURGIA VASCULAR
SPECIJALNOST: povećane vene, tromboza, arteroskleroza, cerebrovaskularni problemi, artritis, impotencija, rekonstrukcija vena
LOKACIJA: Ciudad de La Habana (Calzada del Cerro 1551)
KONTAKT: tel.: 57-6493; e-mail: montequi@infomed.sld.cu

Pripremio: Robert Bertović

Facebook Like Button