Ljetne palačinke sa špinatom i borovnicama

Svakodnevne vrućine i topli dani zahtijevaju promijenjeni i laganiji način prehrane, a ove ljetne palačinke idealne su upravo za takve dane.

Kako bismo poslušali znakove našeg organizma potrebno je obratiti pozornost na prehrambene namirnice koje možemo pripremiti na lakši i zdraviji način.

Za vas smo ovog puta pripremili ljetne palačinke u kombinaciji sa špinatom i borovnicama. Budući da je aktualna sezona borovnica bilo bi šteta da se ne iskoriste, no umjesto borovnica možete staviti i šumsko voće, ovisno o željama i onome što trenutačno imate kod kuće.

palačinke desert

Kako bismo zadovoljili svačije ukuse odlučili smo se za jednu vrstu slanih palačinki dok je druga zamišljena da bude slađa.

Sastojci za palačinke: (za otprilike 15-20 palačinki)
• 2 cijela jaja
• 1 mala žličica šećera
• Prstohvat soli
• ½ dcl ulja
• Malo mineralne vode
• 1 L mlijeka
• Brašno po potrebi (mi smo dodali otprilike 2 šalice po 2,5dcl). Zašto po potrebi? Jer ćete prema osjećaju i gustoći procijeniti je li potrebno više brašna ili manje te ovisno želite li da palačinke budu deblje ili tanje.
• 1 vanilin šećer
• Po potrebi dodavati vode kako bi se smjesa razrijedila
• 250 g borovnica
• Nekoliko listova špinata no možete koristiti i blitvu

Postupak pripreme:
Prvo pomiješamo sljedeće sastojke (jaja, šećer, sol i ulje) i izmiksamo. Nakon toga dodajemo brašno i mlijeko. Vrlo je bitno da se svi sastoji dodaju postepeno kako se ne bi stvorile neželjene grudice.

Nakon što je „baza“ za palačinke gotova odvoji se u manju posudu oko 1dcl smjese u koju je potrebno postepeno stavljati i miksati ručnim mikserom borovnice i prethodno narezani te očišćeni špinat.

Smjesa a će poprimiti zelenu boju od špinata, a smjesa b će poprimiti ljubičastu boju od borovnica. Nakon što sve dobro usitnite ubacite u prvobitnu smjesu i sve još jednom dobro promiješajte.

palačinke slatko

Napomena:
Budući da borovnice i špinat „ispuštaju“ vodu morate voditi računa o gustoći smjese. Iz tog razloga smo na samom početku naveli da je potrebno dodavati brašno prema potrebi budući da napamet ne možemo znati koje gustoće će biti vaša smjesa. Nakon što su palačinke gotovo možete ih krenuti peći.

palačinke

Nadjev za palačinke:
Za slane palačinke odnosno za zelene sa špinatom osmisli smo da u njih stavite posni sir ili bilo kakav kremasto slatki sir.

Prema željama unutra možete staviti i špeka ili neku vrstu mesa, ovisno da li želite da vam palačinka bude međuobrok ili glavno jelo. Za slatke palačinke preporučujemo da crvene prelijete s prethodno otopljenom čokoladom ili sladoledom.

Također ovisno o željama unutra možete dodati ostatak šumskog voća i ravnomjerno raspodijeliti ukoliko vam je što ostalo. Nakon što je sve gotovo možete poslužiti vašim gostima i ukućanima.

Dobar tek!
Recept: mr. nutricionizma Marina Jakšić