Očarani smo ljekovitim maslačkom

Maslačak je ljekovita biljka koja raste svugdje oko nas po livadama, dvorištima, travnjacima. Za ljekovite preparate u narodnoj medicini se koristi cijela biljka, korijen, list, pupoljci i cvijet u sušenom ili svježem obliku.

Maslačak slično kao i špinat sadrži velike količine željeza a lišće za salatu je najbolje brati u rano proljeće. Idealno je vrijeme ožujak i travanj, kada gorčina nije toliko jako izražena iako se može brati tijekom cijele sezone. Birajte biljke na kojima se još nije začeo pupoljak. Pupoljak cvijeta se može ukiseliti i koristi kao dodatak jelima. Pečeni korijen maslačka se samelje i koristiti kao zamjena za kavu.

Izrazito je bogat vitaminom A a sadrži vitamin C, B-6, željezo, kalcij i magnezij.

Maslačak treba dobro poznavati jer ljekovitost ovisi o godišnjem dobu a koristi se kod problema s žuči, izlučivanja mokraće, kod upala, reumatizma, oboljenja jetre i žući te menstrualnih problema. Pripravke od maslačka nemojte koristi dugotrajno i u velikim količinama.

maslačak cvijeće

Maslačak je očarao i hrvatsku spisateljicu Sunčanu Škrinjarić koja je napisala knjigu “Plesna haljina žutog maslačka” koja govori o malom neuglednom maslačku koji nema haljinu za godišnji bal cvijeća te mu u pomoć priskaču prijatelji kukci.

 

Donosimo vam i recept za med od maslačka koji se koristi kod problema s dišnim putovima.

Med od maslačka

Sastojci za recept
150 cvjetova maslačka
1 kg šećera
1 litra vode
1 svježi limun

Priprema recepta
Cvjetove kuhati u vodi od 15 minuta. Procijediti, dodajte šećer i kuhajte još sat vremena. Na kraju dodajte sok od limuna. Smijesa mora biti srednje gustoće spremite u široke staklenke i pohranite na hladno mjesto.

Piše: Wish.hr
Fotografija: Edgar Barany C
Ard Meerveld

Facebook Like Button