Maslačak je ljekovita biljka koja raste svugdje oko nas po livadama, dvorištima, travnjacima. Za ljekovite preparate u narodnoj medicini se koristi cijela biljka, korijen, list, pupoljci i cvijet u sušenom ili svježem obliku.
Maslačak slično kao i špinat sadrži velike količine željeza a lišće za salatu je najbolje brati u rano proljeće. Idealno je vrijeme ožujak i travanj, kada gorčina nije toliko jako izražena iako se može brati tijekom cijele sezone. Birajte biljke na kojima se još nije začeo pupoljak. Pupoljak cvijeta se može ukiseliti i koristi kao dodatak jelima. Pečeni korijen maslačka se samelje i koristiti kao zamjena za kavu.
Izrazito je bogat vitaminom A a sadrži vitamin C, B-6, željezo, kalcij i magnezij.
Maslačak treba dobro poznavati jer ljekovitost ovisi o godišnjem dobu a koristi se kod problema s žuči, izlučivanja mokraće, kod upala, reumatizma, oboljenja jetre i žući te menstrualnih problema. Pripravke od maslačka nemojte koristi dugotrajno i u velikim količinama.
Maslačak je očarao i hrvatsku spisateljicu Sunčanu Škrinjarić koja je napisala knjigu “Plesna haljina žutog maslačka” koja govori o malom neuglednom maslačku koji nema haljinu za godišnji bal cvijeća te mu u pomoć priskaču prijatelji kukci.
Donosimo vam i recept za med od maslačka koji se koristi kod problema s dišnim putovima.
Med od maslačka
Sastojci za recept
150 cvjetova maslačka
1 kg šećera
1 litra vode
1 svježi limun
Priprema recepta
Cvjetove kuhati u vodi od 15 minuta. Procijediti, dodajte šećer i kuhajte još sat vremena. Na kraju dodajte sok od limuna. Smijesa mora biti srednje gustoće spremite u široke staklenke i pohranite na hladno mjesto.
Piše: Wish.hr
Fotografija: Edgar Barany C
Ard Meerveld
Saznajte još:
Mladi luk pomlađuje i prava je poslastica u salati
Recept za detoks juhu donosi nam food blogerica Sandra Rončević
Medvjeđi ili šumski luk kako ga još zovemo prava je proljetna detoks poslastica
Prirodno cijeđeni sokovi nisu isti kao iz dućana
Vitamin C: iskoristite moć vitamina koji rješava većinu problema