Mjesta u kojima caruju sirevi: savršena odredišta za siroljupce

Svaki omiljeni sir ima svoju domovinu. Kada planiramo putovanje, dalje ili bliže, svi smo skloni unaprijed istražiti gastronomsku scenu destinacije na koju odlazimo ili planiramo otputovati.

Pa zašto onda ljubitelji sira ne bi odmaknuli dalje od hladnjaka svoje lokalne trgovine kako bi otkrili podrijetlo nekih od najomiljenijih sireva na svijetu?

Pogledajte popis najsirastijih odredišta kojima ljubitelji sira teško da će odoljeti, mjesta na kojima će svi siroljupci moći omastiti brk dok istražuju odredišta iz kojih dolaze njihovi omiljeni sirevi.

sir gouda nizozemska

Mirisna Gouda, Nizozemska

Obožavatelji sira u ovom će gradu pronaći obilje Gouda sira koji čini preko polovine proizvodnje sira u Nizozemskoj. Proizvodi se u cijeloj regiji, a oni koji putuju u Goudu mogu kupiti kolute ovog lokalnog specijaliteta četvrtkom na gradskoj tržnici, od travnja do kolovoza.

Tržnica u Gaoudi otvorena je davne 1395. te je do danas zadržala svoj tradicionalni šarm

Poljoprivrednici i trgovci ovdje i dalje plješću rukama kako bi ispred povijesne zgrade gradske vijećnice potvrdili prodaju. Putnici bi trebali posjetiti i “de Goudse Waag”, što u prijevodu znači vaga za Gouda sir.

Izvorno je ta zgrada, sagrađena 1669. godine, služila za vaganje sira, a danas je dom turističkom uredu i Muzeju za sir i obrt koji nudi kušanje sira, obilaske i demonstracije proizvodnje rukotvorina.

Gouda cheese market, Gouda, Netherlands

Gdje boraviti: Tannery Lane je vikendica koja je savršeni drugi dom za sve ljubitelje sira, a nalazi se četiri minute šetnje od tržnice koja se održava četvrtkom ujutro.
Ovaj privatni smještaj, koji se nalazi u najmanjoj ulici centra grada, izvorno je izgrađen 1879. godine. Izvana ga krasi tradicionalni šarm, dok unutra možete naći sve sadržaje koji vam trebaju za ugodan boravak u povijesnoj Goudi.

The Bath Arms hotel

Cheddar sir najpopularniji je sir u Ujedinjenom Kraljevstvu

Njegova proizvodnja započela je skromno u selu Cheddaru u Somersetu, a danas čini polovinu lokalne proizvodnje sira.

Prema legendi sir Cheddar otkriven je sasvim slučajno kad je mljekarica ostavila vedro mlijeka u spilji. Sir se pokvario te je tako nastao ovaj ukusni tvrdi sir.

Što obići: Posjetitelji sela Cheddara željni pustolovine mogu istražiti hladne špilje u klancu Cheddar Gorge, najvećem klancu u Ujedinjenom Kraljevstvu.
Nakon istraživanja ljubitelji sira mogu svratiti u Cheddar Gorge Cheese Company. Posjetitelji u ovdašnjoj sirani i centru za posjetitelje mogu pratiti kako se sir proizvodi od početka do kraja.

Gdje boraviti: The Bath Arms Hotel nalazi se kratku šetnju od špilja klanca Cheddar Gorge te nudi smještaj isključivo za odrasle osobe, a dražestan je kao i živopisno selo u kojemu se nalazi.

Ovaj posebno lijep hotel ima vlastiti restoran i bar na oduševljenje gostiju, a kuhinja nudi ukusan dnevni jelovnik s omiljenim tradicionalnim jelima dok tijekom toplijih mjeseci gosti mogu objedovati u živopisnom pivskom vrtu.

Monterey Jack sir

Monterey, Kalifornija, SAD

Monterey Jack sir dobio je ime po svom mjestu podrijetla i po poduzetniku koji ga je počeo komercijalno prodavati. Danas je ovaj sir nezaobilazan u hladnjaku ili na sirnoj plati mnogih Amerikanaca.

Monterey Jack sir prvi su u 18. stoljeću proizveli franjevački redovnici iz Montereya u Gornjoj Kaliforniji

Ovaj bijeli, polutvrdi sir proizvodi se od kravljeg mlijeka te je poznat po svojoj blagoj aromi i slatkoći.
Lokalni poduzetnik, David Jacks, prepoznao je ovu slasnu priliku i počeo ga prodavati po cijeloj saveznoj državi, gdje je sir postao poznat kao Monterey Jack ili Jack‘s Monterey.

Monterey Jack SAD

Premda u samom Montereyu nema farmi krava, bogata povijest sira čini ovo mjesto savršenim odredištem za ljubitelje sira iz cijelog svijeta.

Gdje boraviti: Monterey se nalazi na južnom kraju zaljeva Monterey na središnjoj obali Kalifornije. Portola Hotel&Spa nalazi se u blizini četvrti Fisherman‘s Wharf te je savršeno mjesto za one koji posjećuju Monterey zbog njegove obale.

Portola Hotel  spa

Iz obližnjeg pristaništa putnici mogu dignuti sidro i ići promatrati kitove prije nego se vrate u restoran Jacks Monetery u sklopu hotela kako bi nešto fino pojeli, po mogućnosti nešto sa Monterey Jack sirom!

Asiago, Italija

Asiago je grad u Italiji iz kojeg potječe sir Asiago po čemu je i dobio ime. Posjetitelji ovog pitoresknog grada mogu posjetiti siranu Azienda Agricola Waister Di Rela Riccardo, malu siranu u kojoj se mogu osjećati kao pravi mljekari i svjedočiti svim fazama proizvodnje sira.

S obzirom na to da je kod Asiago sira sve u okusu, posjetitelji mogu odmah kušati sir u sirani. Ako jedna sirana nije dovoljna za sočnu degustaciju, možete se uputiti i u Caseificio Pennar Asiago, specijaliziranu trgovinu u kojoj se prodaju svježi i kvalitetni sirevi.

La Locanda italija

Gdje boraviti: Goste koji žele odmor prepun okusa sira oduševit će objekt La Locanda, koji nudi doručak s raznim sirnim zalogajčićima. Objekt se nalazi na odličnoj lokaciji pa su sirana i Azienda Agricola Waister Di Rela Riccardo udaljeni tek kratku vožnju.

Le Chalet La Cigogne et Le Chamois

Münster, Francuska

Münster je malena općina u Francuskoj i dom mekom siru intenzivnog mirisa, s kojime dijeli ime. La Maison du Fromage (Cheese House – Munster Valley) savršeno je odredište za ljubitelje Münster sira.

The Cheese House nudi niz zabavnog sadržaja od filmova, izložbi, edukativnih radionica do prilike koju svi siroljupci čekaju a to je kušanje pokojeg sira.

Münster francuska

Münster sir prvi je put proizveden rane 1371., a ljubiteljima povijesti bit će zanimljivo da je ova regija također dom ruševinama samostana u Münsteru i fontani iz 16. stoljeća s kipom lava koja se nalazi na glavnom trgu. Naravno, gosti mogu uživati i u istraživanju samog grada, koji potječe iz 1550. godine.

Le Chalet La Cigogne et Le Chamois 1

Gdje boraviti: Le Chalet La Cigogne et Le Chamois nalazi se u blizini centra Münstera i zapravo je jako ugodna vikendica s vrhunski opremljenom kuhinjom, savršenom za ugodnu večer uz vino i sir. Nakon cijelog dana uživanja u divnim sirevima i lokalnim namirnicama, gosti mogu otići na planinarenje jednom od obližnjih šetnica i staza.

Ciudad Real

Ciudad Real, Španjolska

Ciudad Real dom je Manchego siru, slasnom siru koji se radi od mlijeka ovce pasmine Manchega.

Ako želite da vam narastu zazubice, zaputite se u Finca de Las Terceras, farmu koja proizvodi Manchego sir i koja se nalazi na jugoistoku Ciudad Reala u Španjolskoj.

Manchego sir

Putnici ovdje mogu saznati kako se rade najbolji sirevi, a mogu i kupiti ove ukusne specijalitete na farmi. Putnici gurmani mogu pronaći sve što im duša poželi na gradskom trgu Plaza Mayor punom raznih restorana.

Ciudad Real dom je mnogim trgovinama sira, pa ljubitelji sireva mogu kušati razne vrste i odabrati njima najdraže.

Hotel Parque Real

Gdje boraviti: Hotel Parque Real nalazi se blizu predgrađa Ciudad Reala te gostima istodobno nudi živahnost grada i mir. Smješten je u oazi mira i zelenila, a udaljen je tek par minuta vožnje od centra Ciudad Reala.
U hotelu možete kušati lokalnu tradicionalnu kuhinju s uvijek svježim namirnicama te tako počastiti svoje okusne pupoljke.
_____________
Tekst: Booking.com

Facebook Like Button