O povijesti i nastanku sladoleda

Sladoled se smatra najstarijom slastica na svijetu i u mnogima je omiljeni desert. O povijesti i nastanku sladoleda postoje različite priče. Odabrali smo dvije najučestalije.

Prema jednoj povijest sladoleda seže 3000 godina prije nove ere, kada su Kinezi za zasladiti se koristili recepturu koja je preteča današnjem sladoledu.
sladoled hrana

Desert koji se pripravljalo od mlijeka, ledene vode i mnogih drugih sastojaka svidio se svjetskom putniku Korčulaninu Marku Polu. Po povratku s Dalekog Istoka o sladoledu je pisao već 1292.

Opisao ga je kao ledenu slasticu koja je služena na dvoru Kublaj-Kana. Na talijanskom dvoru su prema Polovim recepturama poslije spravljali sladoled, a postupak i recepture strogo čuvali u tajnosti. Sladoled je tada postao omiljeni desert bogatih.

sladoled13

Isprobajte neke od neodoljivih recepata

Prirodni sladoled od banane, čokolade i kikiriki maslace
Ovaj prirodni sladoled bi vam mogao postati favorit ljetnih poslastica

Tri recepta za tri sladoleda
Uživajte s prirodnim sastojcima i maštovitim oblicima sladoleda!

Sladoled od matcha zelenog čaja
Neobični sastojci za jedinstven okus

Fantastični sladoled
Sjajan recept za domaći sladoled

Zapisi o sladoldu nađeni su i u izvorima iz starog Rima. Car Neron (37-68. god.) imao je i ljeti snijeg i led čuvan u posebnim jamama koji su mu robovi u velikim posudama donosili s planina. Snijeg i led mješali su s raznim voćem i medom, kako bi dobili ukusan desert.

voćni kup hrana voće sladoled

Sladoled se u 18. stoljeću servirao i prodavao u metalnim posudicama. Korneti su se pojavili tek početkom 20. stoljeća. Nakon toga sladoled se počeo pakirati u posude od kartona i tvrdog papira. Ubrzo su se pojavili i sladoledi na štapiću, što je predstavljalo revoluciju u proizvodnji ove slastice. Ovaj izum možemo zahvaliti Amerikancima.

Talijani su voljeli sladoled i uvijek su tražili nove načine da mu poboljšaju okus. U Italiji je, nedaleko od Bolonje, prije nekoliko godina osnovan Univerzitet sladoleda na kojem studenti uče sve tajne pravljenja sladoleda.

sladoled jagode

U Hrvatskoj se sladoled od početka 20. stoljeća proizvodiu privatnim slastičarnama i kavanama. Industrijska proizvodnja sladoleda u Hrvatskoj započela 1958., kada se u jednom od pogona tadašnje Zagrebačke mljekare počeo proizvoditi sladoled na štapiću. Tada je nastala poznata Snjeguljica. Sladoled je to koji je i danas popularan među ljubiteljima sladoleda kod nas.


Travel Advisor

Facebook Like Button