Okus sladoleda na vašem nepcu zasigurno izaziva osjećaj slasne ugode, a uz ovaj sjajan recept za potpuno domaći sladoled od sočnih smokava donosi nam čitateljica Višnja.
Konačno, nakon iscrpljujućih kišnih i hladnih dana, želim s vama podijeliti nešto zdravo i ukusno, nešto što će vam vratiti volju za bojama, mirisima i okusima proljeća – rekla nam je naša Višnja Čihoratić. A to je zasigurno osvježavajući, domaći sladoled od smokava.
OVDJE saznajte nešto više o smokvama – rajskom voću Mediterana
Sastojci za sladoled od smokava:
250 ml mlijeka
250 slatko vrhnje
1 žlica suhih suhih smokava
5 žumanjaka
100 g džema od smokava
1 mala žlica gustina za kolače
Priprema sladoleda:
Mlijeko i slatko vrhnje 100 g ulijte u posudu za kuhanje sa debelim dnom te u mješavinu dodajte sitno nasjeckane suhe smokve i sve zagrijavajte 5 minuta na laganoj vatri i na kraju dodajte gustin.
U međuvremenu istucite žumanjke od jaja s džemom da dobijete čvrstu kremu. Ohlađeno mlijeko lagano postupno umiješajte u kremu od žutanjka i džema od smokava. Sve zajedno još jednom zagrijati uz stalno miješanje ali paziti da ne zakuha!
Dodati preostalo slatko vrhnje i kada se ohladi, dobro bi bilo posudu prvo staviti u hladnu vodu da se prije smjesa ohladi, staviti u zamrzivač.
Sladoled poslužite uz listiće svježe mente ili sirup od višnje.
Dobra tek!
Recept za sladoled: Višnja Dobrić Čihoratić