Od Mozartovih kugli do Bachovih bombona – priča o slastičarnici Fürst u Salzburgu

Vodimo vas u začarani svijet čokolade, u priču o tome kako slastičarnica Fürst održava slatku tradiciju Salzburga.
Priča o slastičarnici Fürst u Salzburgu je zaista fascinantna, a započinje s čovjekom po imenu Paul Fürst koji je 1890. godine osmislio poznate Mozartove kugle. Ove kugle, koje su i danas globalno prepoznate i cijenjene, izrađene su od marcipana, nougata, i tamne čokolade, a pakiraju se u srebrnu ambalažu, i Mozart na njima gleda u lijevo. :)

salzburg slasticarnica furst mozart kugle

Obitelj Fürst i osmišljavanje recepta za Mozart Kugle

Paul Fürst je bio slastičar koji je svoju radnju otvorio 1884. godine u Salzburgu, gradu rođenja slavnog skladatelja Wolfganga Amadeusa Mozarta. Inspiriran Mozartovim genijem, Fürst je stvorio ovu posebnu slasticu koja ima okrugli oblik, simbolizirajući savršenstvo i eleganciju Mozarta kao skladatelja.

Zanimljivo je da je originalni recept Paul Fürst ostao nepromijenjen sve do danas, što govori o njegovoj izvrsnosti i vječnoj popularnosti.

salzburg cafe furst  mozart kugle original furst

Slastičarnica Fürst danas

Danas slastičarnica Fürst i dalje cvjeta pod vodstvom Paulovih nasljednika. Osim što proizvode originalne Mozart Kugle, oni su proširili svoju ponudu s raznim drugim čokoladnim bombonima, koji su također stekli međunarodno priznanje. Slastičarnica koristi tradicionalne metode proizvodnje čokolade, ali također i inovira s novim okusima i dizajnima.

OVDJE saznajte kako prepoznati originalne Mozart kugle

Posebne prigode i inovacije – 300 godina Bacha

Jedna od značajnih inovacija slastičarnice Fürst bila je proizvodnja posebnih čokoladnih bombona za 300. rođendan poznatog skladatelja Johanna Sebastiana Bacha. Ove posebne bombone kreirane su u čast Bachovog doprinosa glazbi, a sadržavale su elemente koji su odražavali njegovu umjetnost i epohu.

Lokacije Fürst slastičarnice i popularnost među turistima

Slastičarnica Fürst ima nekoliko lokacija u Salzburgu, uključujući originalnu trgovinu u starom gradu. Ove lokacije su popularne među turistima ne samo zbog svoje povijesne važnosti i veze s Mozartom, već i zbog vrhunske kvalitete slastica koje nude.

Posebno je poznata njihova slastičarnica na adresi Brodgasse 13, gdje posjetitelji mogu doživjeti autentičnu atmosferu i uživati u širokom asortimanu čokoladnih delicija, ali i popiti savršenu vruću čokoladu ili ukusnu kavicu.

vruca cokolada salzburg cafe furst mozart kugle

Slastičarnica Fürst danas nije samo mjesto gdje se mogu kušati izvrsni deserti, već i mjesto koje njeguje bogatu kulturnu i povijesnu baštinu Salzburga. Osim svoje izuzetne slastičarske ponude, Fürst je postao simbol tradicije, inovacije i umjetnosti koja privlači posjetitelje iz cijelog svijeta.

Paul Fürst konditorei mozart kugle salzburg

Najzanimljivija legenda vezana za slastičarnicu Fürst i Mozartove kugle tiče se njihovog originalnog oblika i nastanka

Prema priči, Paul Fürst je prvotno eksperimentirao s različitim sastojcima kako bi stvorio savršenu slasticu koja bi odala počast geniju Wolfganga Amadeusa Mozarta. Nakon mnogo pokušaja, izradio je prvu Mozartovu kuglu koja je bila tako savršeno okrugla i glatka da su ljudi mislili da je strojno izrađena.

salzburger mozartkugel paul furst

Fürst je, međutim, bio majstor ručnog rada, i svaka je kugla bila pažljivo oblikovana njegovim vještim rukama. Kada su posjetitelji dolazili u njegovu radnju i pitali kako postiže tako savršenu formu, on bi se samo nasmiješio i rekao da je to “tajna sklada koja se može postići samo ljubavlju prema glazbi i čokoladi”.

Ova priča dodatno je mitologizirala Mozartove kugle i Fürstovu slastičarnicu, čineći ih simbolom umjetničke preciznosti i strasti prema slasticama.

Ta legenda još uvijek živi među stanovnicima i posjetiteljima Salzburga, pružajući dodir mistike svakoj Mozartovoj kugli koja izađe iz slastičarnice Fürst, podsjećajući ljude da je svaka slastica zapravo mali komad umjetnosti.

Tekst: Diana Mikloš

Facebook Like Button