Beignet, taj neodoljivi, pufnasti kolačić, slastica je koja mami osmijeh na lice i podsjeća na jednostavne životne užitke. Ovaj slatki zalogaj potječe iz Francuske, a njegovo ime na francuskom znači “prženo tijesto”. Iako beignet vuče korijene iz starog Rima, svoju pravu popularnost stekla je u Parizu, gdje su beigneti postali nezaobilazni dio svakodnevnog života.
Otkrivamo tajnu francuskih beigneta – napravite svoje pufnaste kolačiće u svojoj kuhinji
Zašto je beignet toliko popularan? Pa, odgovor leži u savršenom spoju hrskave vanjštine i mekane, lagane unutrašnjosti, posute finim slojem šećera u prahu. Beignet je poput male eksplozije sreće koja se topi u ustima, i zbog toga ga obožavaju sladokusci diljem svijeta.
Ako ikad budete u Parizu, nemojte propustiti priliku posjetiti neke od najpoznatijih slastičarnica koje nude ove divne kolačiće. “Café du Monde” i “La Patisserie des Reves” samo su neki od mjesta gdje ćete pronaći beignete koji osvajaju svojim neodoljivim okusom i mirisom.
OVDJE otkrijte najslađe slastičarnice Pariza
A sada, hajde da naučimo kako pripremiti ovu francusku deliciju kod kuće.
Sastojci za recept
240 ml mlake vode
50 g šećera
7 g suhog kvasca (1 kesica)
2 velika jaja
120 ml mlijeka
60 g rastopljenog maslaca
720 g glatkog brašna
1/2 čajne žličice soli
Ulje za prženje (najbolje biljno ulje)
Šećer u prahu za posipanje
Izrada beigneta
U velikoj zdjeli pomiješajte mlaku vodu, šećer i suhi kvasac. Ostavite da stoji oko 10 minuta, dok smjesa ne postane pjenasta.
Dodajte jaja, mlijeko i rastopljeni maslac u smjesu s kvascem. Dobro izmiješajte.
Postupno dodajte brašno i sol u smjesu, miješajući dok ne dobijete mekano tijesto. Prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu površinu i mijesite ga oko 5 minuta, dok ne postane glatko i elastično.
Dizanje tijesta:
Stavite tijesto u lagano nauljenu zdjelu, pokrijte ga čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat, dok ne udvostruči volumen.
Nakon što se tijesto diglo, prebacite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu od oko 1 cm. Izrežite tijesto na kvadrate veličine oko 5 cm.
Zagrijte ulje u dubokoj tavi ili fritezi na temperaturu od 175°C. Pažljivo ubacite nekoliko komada tijesta u vruće ulje i pržite dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana, oko 2-3 minute. Izvadite ih šupljikavom žlicom i stavite na papirnate ručnike da se ocijede.
Dok su još topli, obilno ih posipajte šećerom u prahu.
Sada kada imate recept za ove divne francuske beignete, vrijeme je da u svoj dom unesete dašak Pariza. Uz šalicu kave ili čaja, beigneti će vas odvesti na slatko putovanje kroz vrijeme i prostor, donoseći vam okus francuske tradicije i radosti.
Bon appétit!
Recept: Marie Martin