Coq au vin, ili pijetao u vinu, jedno je od najpoznatijih jela francuske kuhinje. Ovo jelo, koje potiče iz regije Burgundije, predstavlja savršen spoj jednostavnih sastojaka koji daju bogate okuse i pravi mirisni obrok na tanjuru.
Znate li da se originalni Coq au Vin zapravo priprema s pijetlom?
Da, upravo tako – pijetao, sa svojim bogatim i intenzivnim okusom, daje ovom jelu onaj autentični francuski štih. No, nemojte se brinuti ako pijetao nije baš čest gost u vašem hladnjaku.
Bez ikakvih problema možete koristiti kokoš ili čak piletinu, i dalje ćete dobiti nevjerojatno ukusno jelo koje će oduševiti sve za stolom. Važno je samo pustiti meso da se lagano krčka u vinu i začinima, a rezultat će biti savršen svaki put.
Dakle, zavežite pregaču i pripremite se za kuharsku avanturu koja će vas odvesti u srce Francuske!
Priprema Coq au vina je prava umjetnost koja zahtijeva strpljenje, ali konačni rezultat je prava nagrada i više je nego truda vrijedna. Svaki zalogaj donosi harmoniju okusa i tekstura, što ovo jelo čini idealnim za posebne prilike ili opuštene večere s prijateljima i obitelji.
Uz odgovarajuće vino, Coq au vin će vas odvesti mirisima i okusima ravno u francusku Bugundiju.
Sastojci za recept Coq au vin
1 mladi pijetao ili kokoš, a može i piletina (oko 1,5 kg), izrezana na komade
150 g pancete ili slanine, izrezane na kockice
2 mrkve, izrezane na kolutove
1 luk, sitno sjeckan
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
200 g šampinjona, izrezanih na četvrtine
500 ml crnog vina (po mogućnosti burgundca)
250 ml pilećeg temeljca
2 žlice konjaka ili rakije
2 žlice koncentrata rajčice
1 lovorov list
3-4 grančice svježeg timijana
2 žlice brašna
Sol i papar po ukusu
Maslinovo ulje i maslac za prženje
Priprema pijetla/piletine u crnom vinu
U velikoj tavi zagrijte malo maslinovog ulja i maslaca. Dodajte komade pijetla/piletine i pržite ih dok ne postanu zlatno smeđi sa svih strana. Izvadite piletinu i stavite na stranu.
U istoj tavi dodajte pancetu i pržite dok ne postane hrskava. Dodajte sjeckani luk, mrkvu i češnjak, te pržite dok povrće ne omekša. Dodajte šampinjone i pržite još nekoliko minuta.
Vratite piletinu u tavu. Dodajte konjak i flambirajte (pažljivo, jer će se alkohol zapaliti). Kada plamen nestane, dodajte koncentrat rajčice i miješajte. Posipajte brašno po mesu i povrću, dobro promiješajte.
Ulijte crno vino i pileći temeljac u tavu. Dodajte lovorov list, timijan, sol i papar. Pustite da zavri, a zatim smanjite vatru i pustite da se krčka poklopljeno oko 45 minuta do sat vremena, dok piletina ne postane mekana i sočna.
Ako je potrebno, skinite poklopac i pustite da se umak zgusne još nekoliko minuta. Po potrebi, dodatno začinite.
Coq au vin je jelo koje zahtijeva vrijeme i pažnju, ali svaki minut uložen u njegovu pripremu se višestruko isplati. Poslužite ga uz hrskavi francuski baguette ili kremasti pire krumpir, kako bi savršeno upili bogat umak. Ovo jelo će impresionirati vaše goste i donijeti dašak francuskog šarma na vaš stol.
Preporuka za vino uz pijetla u vinu
Uz Coq au Vin, preporučujemo da poslužite crno vino iz iste regije iz koje potječe i recept – Burgundije. Odličan izbor bi bio Pinot Noir, koji sa svojim voćnim notama i blagom kiselošću savršeno nadopunjuje bogate okuse ovog jela. Alternativno, možete poslužiti i Merlot ili Côtes du Rhône, koji će također lijepo zaokružiti ovaj gastronomski doživljaj.
Bon appétit!
Recept: chef Zoran Ožegović