Kako napraviti savršeni francuski baguette kod kuće

Francuski baguette, ili kako ga ovdje popularno zovemo “francuz”, simbol je francuske pekarske umjetnosti, nastao je početkom 20. stoljeća.

Ovaj dugi, hrskavi kruh brzo je postao omiljen ne samo u Francuskoj, već i diljem svijeta. Legenda kaže da je Napoleon Bonaparte naručio izradu kruha koji bi njegovi vojnici mogli lako nositi u džepovima uniformi, što je dovelo do stvaranja baguettea.

Bilo to istina ili ne, činjenica je da je baguette s vremenom osvojio srca ljubitelja kruha zbog svoje jednostavnosti, hrskave korice i mekane unutrašnjosti. Bez obzira na to je li poslužen uz sir, maslac ili jednostavno sam, francuski baguette uvijek pruža pravi užitak.

Sastojci za izradu francuski baguetta

500 g brašna tip 550
325 ml mlake vode
10 g soli
7 g suhog kvasca

Priprema baguetta

U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. U manjoj posudi razmutite suhi kvasac u mlakoj vodi i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok ne postane pjenasto. Dodajte smjesu vode i kvasca u brašno te mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično, oko 10 minuta.

Pokrijte posudu s tijestom čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1 do 1,5 sata, dok se tijesto ne udvostruči.

Kada se tijesto udvostruči, istresite ga na lagano pobrašnjenu površinu i lagano ga pritisnite kako biste uklonili zrak. Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte ih u duge, tanke štruce, otprilike 40 cm duge.

Stavite oblikovane baguette na lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu još 30 minuta.

Zagrijte pećnicu na 240°C. Prije pečenja, oštrim nožem napravite nekoliko kosih rezova po vrhu baguettea. Stavite lim s baguetteima u pećnicu i na dno pećnice stavite posudu s vodom kako bi kruh imao hrskavu koricu. Pecite oko 20-25 minuta, dok baguette ne postane zlatno smeđi i hrskav.

Izvadite baguette iz pećnice i ostavite da se hladi na rešetki prije posluživanja.

Baguette je ne samo simbol francuske kulture, već i neizostavni dio svjetske gastronomske scene. Njegova jednostavna priprema i bogat okus čine ga savršenim dodatkom svakom obroku. Bez obzira na to uživate li u njemu svježe pečenom s maslacem, uz sir ili kao dodatak juhi, francuski baguette uvijek donosi dašak francuskog šarma na vaš stol.

Uživajte u izradi i degustaciji ovog klasičnog francuskog kruha!

Recept: chef Zoran Ožegović

Facebook Like Button