Francuski baguette, ili kako ga ovdje popularno zovemo “francuz”, simbol je francuske pekarske umjetnosti, nastao je početkom 20. stoljeća.
Ovaj dugi, hrskavi kruh brzo je postao omiljen ne samo u Francuskoj, već i diljem svijeta. Legenda kaže da je Napoleon Bonaparte naručio izradu kruha koji bi njegovi vojnici mogli lako nositi u džepovima uniformi, što je dovelo do stvaranja baguettea.
Bilo to istina ili ne, činjenica je da je baguette s vremenom osvojio srca ljubitelja kruha zbog svoje jednostavnosti, hrskave korice i mekane unutrašnjosti. Bez obzira na to je li poslužen uz sir, maslac ili jednostavno sam, francuski baguette uvijek pruža pravi užitak.
Sastojci za izradu francuski baguetta
500 g brašna tip 550
325 ml mlake vode
10 g soli
7 g suhog kvasca
Priprema baguetta
U velikoj posudi pomiješajte brašno i sol. U manjoj posudi razmutite suhi kvasac u mlakoj vodi i ostavite da odstoji nekoliko minuta dok ne postane pjenasto. Dodajte smjesu vode i kvasca u brašno te mijesite tijesto dok ne postane glatko i elastično, oko 10 minuta.
Pokrijte posudu s tijestom čistom kuhinjskom krpom i ostavite da se diže na toplom mjestu oko 1 do 1,5 sata, dok se tijesto ne udvostruči.
Kada se tijesto udvostruči, istresite ga na lagano pobrašnjenu površinu i lagano ga pritisnite kako biste uklonili zrak. Podijelite tijesto na dva dijela i oblikujte ih u duge, tanke štruce, otprilike 40 cm duge.
Stavite oblikovane baguette na lim obložen papirom za pečenje. Pokrijte ih kuhinjskom krpom i ostavite da se dižu još 30 minuta.
Zagrijte pećnicu na 240°C. Prije pečenja, oštrim nožem napravite nekoliko kosih rezova po vrhu baguettea. Stavite lim s baguetteima u pećnicu i na dno pećnice stavite posudu s vodom kako bi kruh imao hrskavu koricu. Pecite oko 20-25 minuta, dok baguette ne postane zlatno smeđi i hrskav.
Izvadite baguette iz pećnice i ostavite da se hladi na rešetki prije posluživanja.
Baguette je ne samo simbol francuske kulture, već i neizostavni dio svjetske gastronomske scene. Njegova jednostavna priprema i bogat okus čine ga savršenim dodatkom svakom obroku. Bez obzira na to uživate li u njemu svježe pečenom s maslacem, uz sir ili kao dodatak juhi, francuski baguette uvijek donosi dašak francuskog šarma na vaš stol.
Uživajte u izradi i degustaciji ovog klasičnog francuskog kruha!
Recept: chef Zoran Ožegović