Ako ste do sada imali problema s pripremanjem ribe, jer vam je često bila presuha motivirajte se i uvidjet ćete kako je pripremanje ribe brže i jednostavnije od ostale vrste mesa.
Samim time ćete možda poželjeti uključiti više bijele ili plave ribe u dnevnu prehranu, a ovoga puta donosimo vam sočni recept s bijelom ribom, poput bakalara.
Osnovni savjeti za pečenje, pirjanje ili prženje ribljih fileta:
> Isperite ribe i osušite s papirnim ručnikom (važan korak)
> Uvijek koristite tavu s non stick premazom
> Ribu uvijek prvo pecite na strani kože
> Za hrskavu kože pržite na tavi na zagrijanom maslinovu ulju 2-3 minute na svakoj strani
> Ribu pecite u zagrijanoj pećnici na papiru za pečenje pri temperaturi 230C oko desetak minuta, ovisno o debljini
> Tanje dijelove, prema repu, umotajte kako ne bi izgorjeli
> Riba je dobro pečena kada se meso može odvojiti
Treba samo 20 – 25 minuta kako bi se pripremila riba i napravio zdravi objed
Sastojci za recept
1 kg bijele ribe (bakalar ili slično)
3/4 šalice bijelog vina
1/2 šalice ocijeđenih maslina ili kapara
1 limun, koricu izrezati na trake
1 žličica maslinova ulja
1/4 žličice suhih paprike (pahuljice ili prah)
1/4 šalica svježeg peršina
sol i papar
Prilog:
1 šalica smeđe riže
1 šalica zelenog graha
Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200C. Smeđu rižu stavite kuhati u posudu u koju ste ulili dvije šalice vode, posolite i kuhajte oko 15 minuta.
Ribu stavite u staklenu posudu za pečenje te izlijte vino, do pola debljine ribe. Sastružite koricu limuna i s maslinama i limunovim sokom rasprostrite oko ribe. Poškropite s maslinovim uljem, crvenom paprikom te posolite i popaprite.
Ribu pecite oko dvadesetak minuta ili dok se ne počne lagano odvajati. Izvadite iz pećnice pa je pospite svježe narezanim peršinom.
Poslužite preko smeđe riže uz kuhano povrće po odabiru.