Pripremite sočnu bijelu ribu brže i jednostavnije uz nekoliko vrhunskih savjeta

Ako ste do sada imali problema s pripremanjem ribe, jer vam je često bila presuha motivirajte se i uvidjet ćete kako je pripremanje ribe brže i jednostavnije od ostale vrste mesa.

Samim time ćete možda poželjeti uključiti više bijele ili plave ribe u dnevnu prehranu, a ovoga puta donosimo vam sočni recept s bijelom ribom, poput bakalara.

Osnovni savjeti za pečenje, pirjanje ili prženje ribljih fileta:

> Isperite ribe i osušite s papirnim ručnikom (važan korak)
> Uvijek koristite tavu s non stick premazom
> Ribu uvijek prvo pecite na strani kože
> Za hrskavu kože pržite na tavi na zagrijanom maslinovu ulju 2-3 minute na svakoj strani
> Ribu pecite u zagrijanoj pećnici na papiru za pečenje pri temperaturi 230C oko desetak minuta, ovisno o debljini
> Tanje dijelove, prema repu, umotajte kako ne bi izgorjeli
> Riba je dobro pečena kada se meso može odvojiti

Treba samo 20 – 25 minuta kako bi se pripremila riba i napravio zdravi objed

Sastojci za recept
1 kg bijele ribe (bakalar ili slično)
3/4 šalice bijelog vina
1/2 šalice ocijeđenih maslina ili kapara
1 limun, koricu izrezati na trake
1 žličica maslinova ulja
1/4 žličice suhih paprike (pahuljice ili prah)
1/4 šalica svježeg peršina
sol i papar

Prilog:
1 šalica smeđe riže
1 šalica zelenog graha

Priprema:
Zagrijte pećnicu na 200C. Smeđu rižu stavite kuhati u posudu u koju ste ulili dvije šalice vode, posolite i kuhajte oko 15 minuta.
Ribu stavite u staklenu posudu za pečenje te izlijte vino, do pola debljine ribe. Sastružite koricu limuna i s maslinama i limunovim sokom rasprostrite oko ribe. Poškropite s maslinovim uljem, crvenom paprikom te posolite i popaprite.
Ribu pecite oko dvadesetak minuta ili dok se ne počne lagano odvajati. Izvadite iz pećnice pa je pospite svježe narezanim peršinom.

Poslužite preko smeđe riže uz kuhano povrće po odabiru.

Facebook Like Button