Riža Trauttmansdorf

Trauttmansdorff je staro austrijsko plemićko koljeno sa sjedištem u Bečkoj šumi.

Glasovita riža s tučenim slatkim vrhnjem komponirana je u čast grofa Ferdinanda Trauttmansdorffa koji je vodio buran život u mnogim europskim prijestolnicama.

Sastojci
125 g riže
80 g šećera
1/2 štapića vanilije
3/4 l mlijeka
6 listova bijele želatine
2 žlice maraskina
1/4 l tučenog slatkog vrhnja
malo šećera i soli
125 g kandiranog voća

Priprema
Rižu operemo pa ju sa solju, šećerom i vanilijom kuhamo na mlijeku, na laganoj vatri, dok ne nabubri. Štapić vanilije izvadimo i ostavimo da se riža ohladi. Želatinu držimo u hladnoj vodi deset minuta a zatim je rastopimo na najblažoj temperaturi na štednjaku. Ostavimo da se malo ohladi pa pomiješamo s maraskinom i tučenim slatkim vrhnjem. Malo kandiranog voća ostavimo sa strane za dekoraciju a ostalo narežemo na kockice. Rižu, vrhnje sa želatinom i kandirano voće pomiješamo te istresemo u oblik za puding i ostavimo na hladno mjesto da se ukruti. Kad očvrsne istresemo ju na pladanj i dekoriramo s kandiranim voćem.

Piše: Wish.hr
Fotografija: Lily