Sacher torta – napravite najpoznatiji desert Austrije prema najboljem receptu

Znamenita Sacher torta prvi je puta predstavljena davne 1832. godine i od tada je ta poslastica preuzela vodstvo u austrijskoj gastronomiji te postala nezaobilazna poslastica i prepoznatljiv austrijski desert.

Svi posjetitelji Austrije te zemlje kulturnih znamenitosti, ali i gastronomskih specijaliteta, bilo da su samo na vikend izletu ili odmoru u Alpama ili austrijskim jezerima obvezno žele kušati i uživati u čuvenoj Sacher torti.

OVDJE vam donosimo dva originalna recepta za još dva poznata tradicionalna specijaliteta Austrije

Carski drobljenac poznatiji kao Kaiserschmarrn – originalan austrijski recept
Apfelstrudel uz originalan recept za Wiener Apfelstrudel

Po ovom slatkom specijalitetu mnoge slastičarnice, kafići, ali i hoteli, poput Hotel Sachera dobili svoja imena, a mnogi od tih mjesta hvale se da je baš njihova Sacher torta jedina izrađena po originalnoj recepturi.

Mi vam donosimo recept za koji se smatra da je najbolji za izradu ove slatke delicije :)

Recept za Sacher tortu

Sastojci za recept
140 g maslaca
160 g šećera
180 g nastrugane čokolade
8 jaja
30 g šećera u prahu
140 g brašna
1 žličica praška za pecivo
200 g džema od marelica

Glazura
200 g šećera
125 ml vode
150 g čokolade

Priprema Sacher torte
Maslac miješati sa šećerom dok se ne zapjeni. Dodati ohlađenu čokoladu rastopljenu na pari. Miješati smjesu dok se gusto ne zapjeni. Polagano dodavati žumanjke. Bjelanjke i šećer u prahu istući u čvrsti snijeg i dodati u smjesu. Izmiješati brašno i prašak za pecivo i također dodati u smjesu. Oprezno izmiješati smjesu. Okrugli oblik za tortu obložite namašćenim papirom i u nj istresite smjesu. Tortu pecite na temperaturi od 170 °C, 50 – 60 minuta. Ostavite tortu da se malo ohladi, izvadite iz kalupa i ostavite da se ohladi do kraja. Tortu prerežite po pola. Džem malo ugrijte i razmažite na obije polovice torte i spojite ih natrag.

Šećer za glazuru otopite u vodi i kuhajte oko 5 minuta. Čokoladu rastopite na pari i postupno dodajte u šećerni sirup. Glazura mora biti gusta i glatka. Premažite tortu i ostavite ju da se suši sve dok se glazura ne stisne.

Dobra tek!

Piše: Wish.hr
Fotografija: Lunatic Asylum Photostudio

Facebook Like Button