Sandra Rončević kaže da su grilane tikvice s grčkim jogurtom i za’atarom “zakon”

Ovaj recept opet nam donosi naša omiljena foodblogerica Sandra Rončević i to ekskluzivno za Wish portal, iz jedne od najprodavanijih kuharica, Mrvu ovog, zeru onog!-

Za obične i neobične dane, za sve dane, ako ćemo pravo, treba vam jedna dobro zagrijana tava i par mladih tikvica. I volja da ih strpljivo okrećete. Pa ih začinite sve kako piše i smjestite u osvježavajući grčki jogurt. Sve sa za’atarom.

Jer sa za’atarom je sve ljepše. Pa ih volite još jače, još više ili učinite da ih oni koji ih nikako ne vole, s prvim zalogajem zavole. Zamezite tikvice s karakterom, pretvorite ih u gurmansko sjećanje.

Sastojci za recept(za 2-4 osobe):

2-3 srednje velike tikvice
3 žlice maslinova ulja
1 žlica balzamičnog octa
2 režnja češnjaka
2 prstohvata soli
Za umak:
250 g grčkog jogurta
1 žlica maslinova ulja
2 žličice za’atara
1 prstohvat soli
mrva svježe mljevenog papra
zera sitno ribane limunove korice
I dodatno:
maslinovo ulje za premazivanje tave

Priprema recepta:

Najprije napravite umak: u zdjelici pjenjačom izmiješajte jogurt, maslinovo ulje i sol. Dodajte limunovu koricu, papar i za’atar pa sve još jednom dobro izmiješajte. Stavite u hladnjak da se dobro ohladi.
Tikvice operite i posušite (nemojte ih guliti) pa ih narežite na ploške debljine pola centimetra.

Zagrijte tavu, lagano je premažite uljem pa ravnomjerno, u jednom sloju rasporedite ploške tikvica i pecite ih 5-6 minuta dok se ne zazlate, potom ih okrenite i pecite ih još 4-5 minuta s druge strane. Prvi dio pečenih tikvica prebacite u tanjur pa na isti način ispecite ostale. Kad ste ispekli sve tikvice, vratite ih u tavu i poklopite.

Napravite preljev: u šalici ili užoj teglici izmutite maslinovo ulje, sol i balzamični ocat. Dodajte protisnuti češnjak, još jednom izmutite pa prelijte po još toplim tikvicama. Lagano protresite tavu, poklopite i pustite da se tikvice mariniraju nekih 10 minuta.

Na tanjur stavite dvije-tri žlice hladnog umaka od jogurta, dodajte grilane marinirane tikvice, po želji još malo pokapajte maslinovim uljem i pospite za’atarom pa poslužite kao mezu, toplo-hladno predjelo ili prilog uz glavno jelo.

Dobar tek želi Vam Sandra Rončević!

Facebook Like Button