Sir Madrigal

Madrigal dolazi iz Francuske, točnije iz doline rijeke Loire, tradicionalno poznate po sirarstvu. Iako se u Francuskoj broj sireva vrti oko impresivne brojke, neki čak tvrde da ih je blizu 1000, toliko ih ipak nije službeno priznato.

U srednjem se vijeku u francuskom samostanima, centrima razvoja kulture i gospodarstava, razvijalo sirarstvo, a redovnici su učili seljake kako da im stoka bude čista, a mlijeko zdravo. Tako su nastali i brojni danas poznati sirevi, među njima i madrigal.

Premda pravi Francuz, ovaj polutvrdi punomasni kravlji sir spada u sireve švicarskog tipa, a uspoređuju ga s nizozemskim maasdammerom. Karakterističnog je slatkastog okusa po maslacu,a u pozadini su voćne i orašaste note.

Prozvodi se u velikim kolutima od 5 do 12 kg. Izvorni oblik je malo spljoštena kugla; zrije od 4 do 12 tjedana. kora mu je snažne jantarne boja, a unutrašnjost slamnato žuta s velikim rupama.

Odlično se topi tako da je pravi izbor kod pripreme jela sa sirevima, nariban u juhama, kod granatiranja mesa ili povrća, kod pripreme soufflea, različitih umaka i salata. Naravno, nezaobilazan je dio sirne plate, ali i ukusnih, hladnih i toplih delikatesnih sendivča. Odličan je i sam, na grilu ili pak pohan.

Vino uz koje se preporučuje se voćna crna vina.

Uz dopuštenje: Dukat
Fotografija: Pixabay

Facebook Like Button