Tart s kremom od limuna

Restoran Bota Šare predstavlja lagano ljetno jelo.

Sastojci za recept:

Tijesto:
145 g neslanog maslaca, sobne temperature
81 g prosijanog šećera u prahu
1 veliki tvrdo kuhani žumanjak
1 veliki žumanjak
2.5 ml ekstrakta vanilije
225 g prosijanog brašna
2 g soli

Krema:
3 cijela jaja
3 žumanjka
150 g šećera
6 g korice limuna
160 ml soka od limuna
140 g neslanog maslaca, izrezanog na kockice
125 ml punomasnog kiselog vrhnja

Priprema recepta:

Istući maslac i šećer u prahu dok se ne dobije glatka smjesa. Pasirati tvrdo kuhani žumanjak kroz cjedilo i umiješati sirovi žumanjak i vaniliju. Ovo dodati u smjesu maslaca i šećera i miješati dok se ne sjedini.

Dodati brašno i sol smjesi i dobro izmiješati. Oblikovati tijesto u disk (biti će jako mekano), zamotati u prozirnu foliju i ostaviti oko 2 sata u hladnjaku dok se ne stisne.

Na lagano pobrašnjenoj podlozi nježno mijesiti tijesto dok malo ne omekša. Izvaljati krug promjera oko 30 cm, debljine oko 1/2 cm. Oprezno položiti i utisnuti razvaljano tijesto u kalup s pomičnim dnom i narebrenim stranama. Višak tijesta odrezati i vratiti kalup u hladnjak na još 30 minuta.

Zagrijati pećnicu na 160°C. Staviti ohlađeni kalup s tijestom na lim za pečenje i dno tijesta probosti vilicom. Peći oko 20 minuta, dok rubovi ne počnu dobivati smeđu boju. Izvaditi iz pećnice i ohladiti na sobnoj temperaturi.

Za nadjev, u metalnoj zdjeli umutiti jaja, žumanjke, šećer, koricu limuna i limunov sok. Zdjelu staviti iznad lonca s lagano kipućom vodom. Nakon minute dodati maslac i nastaviti miješati dok se krema ne zgusne, oko 5 minuta. Maknuti kremu s vatre, procijediti i umiješati kiselo vrhnje. Uliti toplu kremu u ohlađeno tijesto i ohladiti nepokriveno, oko 2 sata, dok se krema stisne.

Uz dopuštenje: Select (sve fotografije)

Facebook Like Button