Top 7 zimskih napitaka

S dolaskom hladnijih dana mijenjaju se naše prehrambene navike, ali i pića u kojima uživamo, bilo kod kuće, kod prijatelja, u gostima ili u kafićima. I dok ljeti uživamo u sokovima i koktelima, zima je vrijeme za toplije napitke. U ovome Vam tekstu donosimo top 7 napitaka koji nas vežu uz zimske dane te predbožićno i božićno vrijeme.

Kuhano vino

Kuhano vino, bilo bijelo ili crno jedno je od omiljenih zimskih napitaka. Može ga se pronaći na skijalištima, gotovo u svim kafićima, pokraj klizališta, ali i na gradskim štandovima. Jednostavno se priprema, a osim vina uključuje malo cimeta, klinčića i šećera te po želji malo naranče ili limuna.

vino

Punč

Nikako ne smijemo izostaviti ni punč. Ovo piće može biti alkoholno i bezalkoholno, sastavni je dio američkih maturalnih zabava, ali i predblagdanskih okupljanja. Postoji nekoliko različitih načina izrade pa tako postoji punč koji se radi od vina, ali i punč kojem je jedan od glavnih sastojaka čaj. Uz malo meda ili šećera te agruma evo još jednog zimskog napitka.

punch

Čaj

Kakva bi to bila lista zimskih napitaka, a da ne spomenemo čaj. Ovo vrhunsko piće dolazi u raznim oblicima i vrstama, ima ih biljnih, voćnih, bijelih i zelenih, s rumom, bez ruma, s medom, limunom ili šećerom. Kako god, čaj je piće omiljeno kako među mlađom populacijom, tako i među starijima, a nerijetko predstavlja i prvo piće koje osobe unesu ujutro u sebe i zadnje piće prije počinka.

caj

Eggnog

Sastavni dio američkih blagdanskih stolova je eggnog, poznati liker koji se radi od jaja. Sve češće ovaj se liker može pronaći i na našim stolovima, a za njegovu su izradu osim jaja potrebni i mlijeko, vrhnje, šećer, rum, malo konjaka i po želji vanilije. Kako se po izvornom receptu radi od sirovih jaja nikako ne smije predugo stajati.

eggnog

Vruća čokolada i kakao

Ljubitelji bezalkoholnih pića na izbor imaju šalicu kakaa ili vruće čokolade. I dok je nekada postojalo svega par vrsta, danas zaista ima svega. Od bijele, preko mliječne sve do tamne čokolade s raznim dodacima. Od dodataka tako postoje čokolade s chillijem, narančom, mentom, kokosom, ali i mnoge druge. Ako Vam je vruća čokolada prejaka tada je kakao rješenje za Vas. Uz najdražu knjigu i toplu deku, šalica kakaa dolazi kao naručena.

kakao

Kava

Ljubitelji crne kraljice rekli bi da nema napitka do kave. Iako se pije tijekom cijele godine u zimi kava dobiva razne dodatke. Najčešće joj se dodaje malo alkohola, cimeta i šlaga pa osim razbuđivanja nudi i energetski impuls.

kava

Mlijeko

I za kraj, omiljeni zimski napitak iz djetinjstva, šalica toplog mlijeka za velike i male. Uz nekoliko čajnih keksića ili božićnih kolačića mlijeko je idealan napitak za prije spavanja. Vole ga ljudi svih uzrasta, a i sam Djed Božićnjak koji se ne libi uprljati brk i prigristi keks ili dva kad noću donosi darove.

mlijeko

I dok vani temperatura sve više pada, okupite društvo i popijte neki od ovih napitaka. Zasigurno će Vas ugrijati, a i donijeti Vam dašak blagdana.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button