Tučene masline recept uz kojeg ćete otkriti novu rapsodiju okusa Dalmacije

Bogatstvo prirode juga Dalmacije donosi nam jedinstvene delicije u kojima uživamo cijelu godinu pa tako i tradicionalni recept za tučene masline.

Tučene masline sjajan su prilog jelima, a mogu biti i izvrsno predjelo položene na malo toplog domaćeg kruha.

Iako je siječanj i vrhunac je zime Jadransko more i Dalmatinski krš ostavili su nam sve što je potrebno za lagano post blagdansko gastro uživanje.
Malostonska obitelj Šare i zagrebački restoran Bota Šare donose nam priče koje na jedinstven način sljubljuju gastronomiju, obitelj i tradiciju. Tučene masline možete pripremiti i kod kuće uz ovaj sjajan recept koji ćete obožavati..

predjelo tucene masline prilog jelima

RECEPT ZA TUČENE MASLINE – SASTOJCI
-zelene masline 1 kg
-sol 5 dkg
-divlji komorač 5 grančica

Priprema recepta

:
Ubrane zelene masline natući (lagano svaku udariti drvenim batom da napukne). Potopiti ih u vodu 21 dan, svaki dan mijenjati vodu. Nakon 21 dan masline zapariti (preliti ih prokuhanom vodom u koju ste predhodno dodali sol i cvjetove divljeg komorača).

Nakon hlađenja masline skupa sa začinjenom vodom i cvjetovima spremiti u prethodno sterilizirane staklene posude te dobro zatvoriti. Prilikom konzumiranja najbolje ih je začini maslinovim uljem i domaćim vinskim octom.

recept za tucene masline

Za one koji žele saznati više

300 stabala maslina najvrjednija je djedovina obitelji Šare u malostonskom zaljevu. Maslinici su ostavština djeda koji je na svoje unuke prenio znanje i ljubav kako prema moru tako i prema polju, a njegov recept za tučene masline danas je neizostavna delicija u Bota Šare restoranima.

Branje maslina važan je ritual svake dalmatinske obitelji, ali istovremeno težak i mukotrpan posao. Svi ga u početku žele izbjeći, ali na kraju se svi vesele i ponose odrađenim poslom. Osim što se pripremi godišnja zaliha maslinovog ulja, pojedinci si svojim doprinosom tijekom berbe određuju status i priznanje te posebne benefite od cijele obitelji dok god ih netko ne pretekne.

Istovremeno branje maslina je obiteljsko okupljanje, gozba i druženje koje povezuju mlade i stare, rodbinu i prijatelje. Prošlogodišnja berba bila je nešto škrtija nego prijašnjih godina, ali sasvim dovoljna da se pripremi ukusna zimnica koja je uvijek kao škrinjica blaga u hladnijim danima.

Foto: Bora šare i Select PR

Facebook Like Button