Žute su dunje odnedavno postale opet pravi gastronomski hit i trendovsko voće, a ovaj puta vam donosimo recept za žele od dunja i vina.
Dunja mami svojim prepoznatljivim jakim mirisom zbog koje je mnogi vole držati u prostoriji kao prirodni osvježivač prostora. No, dunja obiluje vitaminima i mineralima, posebno vitaminom C, zatim vitaminom B1, B2, Pored svega sadrži i proteine i vlakna.
Za dunju mnogi misle da ju je zapravo teško iskoristiti u kulinarstvu jer je trpka i nije ukusna za jelo. S druge strane ona je iznimno zdrava i ljekovita.
Dunja je iznimna po količini pektina kojeg posebno sadrži u kori, a oni su zapravo prirodni gel koji je sadržan u voću i povrću. Stoga je voće koje sadrži dosta pektina najbolje izraditi u marmeladu ili žele. Obzirom na svoju prirodnu slatkoću dunji nije potrebno dodavati mnogo šećera i ne treba je dugo kuhati.
Sada kada na tržnicama ima dunja najbolje je od njih napraviti žele koji jako voljeti servirati za slastan doručak ili kao slatki desert.
Za ovaj recept i žele od dunja potrebne su vam 4 staklenke od 300 ml
Izrada želea od dunja i vina
1,5 kg dunja očistite od dlačica, najbolje s kuhinjskom krpom, uklonite peteljke i zatim dunje narežite. Zakuhajte 1,2 l vode sa sokom od jednog limuna. U tom soku kuhajte poklopljene dunje oko 40 minuta. Ohladite ih zatim i ocijedite potom zgnječite i procijedite kroz gazu i cjedilo. Izmjerite 800 ml soka i pomiješajte ga s 200 ml vina rizlinga, 1 kg šećera za želiranje te kuhajte oko 4 minute na jakoj vatri. Umiješajte u sve 2 žlice pistacija.
Žele ulijte u staklenke koje ste prethodno isprali vrućom vodom. Zatim staklenke sa želeom zatvorite, okrenite ih na poklopac i tako ih ostavite da stoje oko 20 minuta. nakon tog vremena staklenke okrenite na pravu stranu, s poklopcem na vrhu, i ostavite sve da se ohladi.
Vaš žele od dunja i vina spreman je serviranje!