Ako tražite ukusnu i zdravu alternativu mesu koja je puna proteina i hranjivih tvari, tempeh je pravi izbor za vas! Ova fermentirana soja ne samo da će zadovoljiti vaše nepce, već će vam i pružiti sve potrebne nutrijente.
Tempeh je izvrstan dodatak raznim jelima – možete ga peći, pržiti, kuhati ili dodati u salate i sendviče. U nastavku donosimo ukusan recept koji će vas uvjeriti zašto tempeh treba postati stalni dio vaše prehrane.
Tempeh je tradicionalni indonezijski proizvod od soje, poznat po svojoj visokoj nutritivnoj vrijednosti i specifičnom okusu. Napravljen je fermentacijom soje pomoću plemenitih gljivica, što rezultira čvrstim blokom koji se može rezati i pripremati na razne načine. Tempeh je bogat proteinima, vlaknima, vitaminima i mineralima, što ga čini izvrsnim izborom za vegetarijance i vegane.
Zdravstvene prednosti tempeha
Tempeh je odličan izvor proteina, što ga čini savršenim za one koji žele povećati unos biljnih proteina, a zbog bogatstva vlaknima
pomaže u održavanju zdravog probavnog sustava. Također, posebno je bogat vitaminima B skupine, magnezijem, kalcijem i željezom.
Ima i probiotički učinak, naime proces fermentacije stvara probiotike koji su korisni za zdravlje crijeva.
Kako pripremiti tempeh?
Tempeh je izuzetno svestran i može se koristiti u različitim jelima. Možete ga peći, pržiti, kuhati na pari ili koristiti kao zamjenu za meso u raznim receptima.
Pripremite marinirani pečeni tempeh
Sastojci za recept:
200g tempeha
3 žlice sojinog umaka
2 žlice maslinovog ulja
1 žlica javorovog sirupa ili meda
1 žlica octa (jabučnog ili balzamičnog)
2 češnja češnjaka, sitno sjeckana
1 žličica svježe naribanog đumbira (opcionalno)
Prstohvat soli
Prstohvat papra
Priprema tempeha:
Tempeh izrezati na tanke kriške ili kockice, prema želji.
U loncu s ključalom vodom, kuhati tempeh 10 minuta kako bi omekšao i uklonio eventualni gorak okus. Nakon kuhanja, tempeh izvaditi i osušiti.
Priprema marinade:
U zdjeli pomiješati sojin umak, maslinovo ulje, javorov sirup (ili med), ocat, češnjak, đumbir, sol i papar. Dobro izmiješati sve sastojke dok se potpuno ne sjedine.
Mariniranje:
Tempeh staviti u plitku posudu ili vrećicu za mariniranje i preliti marinadom.
Ostaviti tempeh da se marinira najmanje 30 minuta, a najbolje preko noći u hladnjaku za intenzivniji okus.
Priprema recepta:
Zagrijati pećnicu na 200°C. Marinirani tempeh posložiti na lim obložen papirom za pečenje. Pecite 20 do 25 minuta, ili dok tempeh ne postane zlatno smeđ i hrskav. Tijekom pečenja, tempeh jednom okrenuti kako bi se ravnomjerno ispekao.
Pečeni tempeh poslužiti uz salatu, rižu, tjesteninu ili kao dodatak sendvičima i tortiljama.
ZA ONE KOJI ŽELE VIŠE
Tempeh možete pripremiti i na roštilju ili ga pržiti u tavi za bržu pripremu. Eksperimentirajte s različitim marinadama kako biste pronašli svoj omiljeni okus!
Recept: chef Zoran Ožegović