Vehementni grafičar Bojan Golija

U Umjetničkoj galeriji Maribor postavljena je od 15.9.2017.-7.1.2018.velika retrospektivna izložba crteža i grafika slovenskog grafičara Bojana Golije (1932.-2014.).

bojan-golija-1

Rano je uočen njegov izuzetan dar za crtanje, pa nakon što pohađa „risarsku“ školu DLU u Mariboru, upisuje se na ljubljansku Akademiju dobrih umjetnosti , da bi po diplomi nastavio grafičku specijalku kod Božidara Jakca. Godina 1956.presudna je za Golijino umjetničko i životno odrastanje – dobiva poziv na polugodišnji boravak u Japanu (toliko traje putovanje brodom u oba smjera).

bojan-golija-3 bojan-golija-2

Pod utjecajem japanske tehnike drvoreza, Golijin drvorezi postaju profinjeniji i u boji. Drvorezi i linorezi postaju njegova prepoznatljiva tehnika, a među temama nalazimo ljudske likove, mariborske vedute i japanske motive, ali i strukture nadahnute folklorom i biljnom ornamentikom. Sedamdesetih godina koristi kombiniranu tehniku, stvarajući originalne i uzbudljive kompozicije na granici između metaforičnog i stvarnog (Ribnički ciklus).

bojan-golija-4

Ni tada ne napušta crtanje, pa tako devedesetih nastaje serija autoportreta u kojima proučava vlastitu tjelesnost. Ciklus „Ropotarnica mojih uspomena i spoznaja“ (2002.i kasnije) nije samo životna već i umjetničko-tehnička sinteza: sve postaje prihvatljivo- od otiska u uskom smislu riječi do kolažiranja.

Izložba u UGM nesumnjivo pokazuje da je Bojan Golija bio izvrstan grafičar i vrhunski crtač, njegovi studenti i kolege svjedoče o njegovoj predanosti pedagoškom radu, a u odličnom pratećem katalogu na nekoliko mjesta našla sam opis „vehementan“ (što nesumnjivo izbija i iz njegovog opusa).

Fotograf: Matej Kristovič
olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button