Žena Antena i podrška

Zagrebačka četvrt Trnsko tipična je arhitektonsko-urbana cjelina prekosavskih novozagrebačkih naselja: visoke stambene zgrade (neboderi) i prizemne zgrade društvene namjena (dućani, kavanice, ambulanta, mjesni odbor).

prije

ivo

akcija

Ipak postoji i osjetna razlika: mnoštvo zelenila i od nedavno zanimljiv mozaik pod nazivom „Žena Antena i podrška“. Naime, zgrada Mjesnog odbora ujedno je mjesto likovnih i dramskih radionica (Teatar Punakuća), te okupljalište raznih dobnih skupina. Glavni, ulazni zid ujedno je pošaran uvredljivim porukama, kako je to već običaj u uličnim komunikacijama.

mozaik

trnsko

alina-alex

No, zahvaljujući inicijativi i podršci lokalne sredine, multimedijalna umjetnica Nikolina Manojlović Vračar (1976.) osmislila je upravo na tom ruiniranom zidu veliki keramički mozaik , koji je nastajao dvadesetak dana. Umjetnica je u izvedbu uključila i stanovnike Trnskog, pa su tako kuckali i ljepili i najmlađi i najstariji- mozaik je njihovo zajedničko djelo, ponos i doprinos ugodnom stanovanju. Dobra primjer umjetničkog i društvenog događaja!

mozaik-plocice-4 mozaik-plocice-3

mozaik-plocice-2 mozaik-plocice-1

mozaik-plocice mozaik-autorica

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti

Facebook Like Button