Vina i trešnje domaćinstva Ferjančić

Peter i Anica su na početku devedesetih odlučili nastaviti tradiciju iz 1809. i baviti se vinogradarstvom.

Trenutačno obrađuju dvadesetsedam tisuća vinovih loza, a poseban im je gušt obrada vinograda. U proljeće, kada je posla u vinogradu najviše, vrijeme je za još jednu obiteljsku ljubav – odlične crvene trešnje.

ferjancic-1

I mladi Ferjančiči pomažu na domaćinstvu. Mlađa dva su već krstila dvije nove vrste – Fino belo je u svojoj prvoj degustaciji nazvao najmladji sin Aleks, slatka Sania nosi ime simpatične Sanje. Najstariji Domen brine, da se na Facebook stranici uvijek zna sve o zanimljivim događajima, pod budnim okom oca Petra iztražuje i traži nove priče. Ko zna, možda vas u podrumu na Planini uskoro čeka novo iznenadjenje.

ferjancic-2

Trešnje
Več krajem 19. stoljeća trešnje su bile pored vina najvažniji dio poljoprivrede u Vipavskoj dolini. Poznate su bile i na bečkom dvoru. ovdje možete doći i napuniti svoje košarice sa tim

ferjancic-4

Vina Ferjančić
Karakter vina Ferjančič nastaje u zagrljaju sunca i vipavske bure na 6 hektara različitih vinograda, posijanih na obroncima Zavrha, Svetog Pavla, Majerije, Pila, Planine i Stopš. Sunačani zahtjevni terasasti brežuljci sa mineralnom lapornatom zemljom svjedoče velikim količinama vrhunskog proizvoda.
Kod svježih vina naglasak je na pitkosti, voćnosti i svježini. Uglavnom se svježa vina zadnjih godina njeguju u posudama od inoksa. Udružena pod svjetlom etiketom, koju nose, a to su pinela, zelén, rebula, sauvignon, rosé, cabernet sauvignon te rumeni muškat.

ferjancic-3

Njihova strukturna vina su snažna, puna i mineralno bogata. Njeguju se i zore u drvenim bačvama i pune pod tamnom etiketom. Sa tamnom etiketom se ponose Fino belo (vrst a chardonnayja, sauvignona, zeléna), merlot i Sania (vino iz sušenoga grozđa).

Posjeta domačinstvu

Želite vina Ferjančič kušati gdje i nastaju? Kao školovan sommelier, Peter će vam sa veseljem otkriti tajne različitih sorti i stručno objasniti, kako vino nastaje od vinograda pa do bačvi. Uz degustaciju vina, pripremit će vam domaću pancetu, vipavski sir i suhomesnate proizvode. A sigurno će se naći i nešto domaće i slatko.

Kontakt:
Posestvo Ferjančič
Anica & Peter Ferjančič
Planina 73, SI-5270, Ajdovščina
Slovenija, EU
T: (05) 368 90 55, 041 834 013
F: (05) 368 90 54
vina@ferjancic.si

Facebook Like Button