Vinari pinotu crnom pristupaju sve preciznije i predanije

15. i 16. 10. 2002. godine, 28 vrhunskih vinara (iz Hrvatske: Galić, Sontacchi i Šember) i oko 200 posjetitelja, predstavnika 10 zemalja, okupilo na jedinom masterclass-u i festivalu Pinota Crnog u jugoistočnoj Europi takozvani Modri ​​Les Noirs, kojeg od ljeta 2018. organizira vinski podrum TILIA estate – Kuća pinota iz Slovenije.

01-matjaz-lemut

Matjaž Lemut, TILIA estate: Modri les Nois je pokazao da se regija može mjeriti s najboljima.

Tema festivala bila je identitet i kreativnost regije u proizvodnji ovog najprofinjenijeg vina na svijetu, kojega ponekad zovemo i “kralja vina”.

Modri ​​Les Noirs Festival pretvara se u regionalno okupljanje proizvođača i ljubitelja ove sorte. Događaj je sve bliže onima iz Oregona i Novog Zelanda, najjačim zemljama proizvodnje ove sorte izvan Burgundije.

02-quinten-sadler
Quinten Sadler: Sva vina na Modrem Les Noirs pokazala su da je »pinotovstvo« modrega pinota prisotno i da se kaže na mnogo različitih načina. Najlepša hvala, Matjaž Lemut, festival je bil zmagoslaven.

Zajednička spoznavanja već četvrtog po redu druženja, koji se održao 15. i 16. listopada u Kendovom dvorcu, jest da je proizvodnja vina sorte pinot crni sve prepoznatljivija, kako u regiji, tako i u svijetu.

„Došlo je do renesanse identiteta kod naših vinara, tako vina sve više i više teže k naglašenoj sortnosti. Laganije tijelo uz elegancija s bogatim spektrom okusa svježeg crvenog voća. Sve to ga čini jedinstvenim.
Regionalni vinari tome pristupaju sa sve više preciznosti i predanosti.

03-ales-kristancic
Aleš Kristančič, Movia: S veseljem smo sudjelovali na Masterclassu Modri ​​Les Noirs. Mi, vinari pozdravljamo takve inicijative, pogotovo na ova visokoj razini.

S jedne strane, inspirirani su tajanstvenim vinima Burgundije, a s druge strane traže vlastite karakteristike. „Modri ​​​​les Nois pokazuje da se regija može natjecati s najboljima“, zaključio je Matjaž Lemut, direktor i enolog TILIA estate – Kuće pinota, renomirani enolog i glavni organizator događanja.

Engleski vinski kritičar Quinten Sadler, koji je zajedno s Lemutom vodio majstorske radionice: „U Sloveniju sam se vratio s velikom radošćom. Kušali smo široku paletu vina iz regije i Francuske. Sva su napravljena sa strašću i razveselila su nas. Na ozbiljnijoj razini, pokazali su nam da je “pinotizam” crnog pinota prisutan u svima, a da se izražava na različite načine.

04-aljosa-jakoncic
Aljoša Jakončič, Carolina Jakončič: Modri Les Nois je koncept u kojem svatko može otkriti svoj stil crnog pinota. Čestitamo na uspješnom četvrtom izdanju! Hvala puno, Matjaž Lemut, festival je uspio.”

Sadler je jedna od najprepoznatljivijih osoba na svjetskoj vinskoj sceni

Dugogodišnji trgovac, konzultant, predavač, degustator i ocjenjivač vina, jedan je i od onih koji su širili dobre vijesti o slovenskim vinima u inozemstvu.

Posjetitelji su na jednostavan način mogli kušati stotinu najkreativnijih vina pinota crnog iz 6 zemalja te sudjelovati u kratkim radionicama pod vodstvom Sadlera, gdje su učili o francuskim pinotima crnim.

05-mario-mestrovic
Mario Meštrović: Modri Les Noirs je događaj koji regiji prije svega treba za izgradnju prepoznatljivosti, samopouzdanja i integracije.

Vrhunac dvodnevnog događanja svakako je bio subotnji masterclass koji je zbog velikog interesa bio rasprodat.

Svoje pinote predstavilo je 13 odabranih vinara, a publika je također aktivno sudjelovala u debati. Tomaž Sršen, legenda slovenskog enogastro novinarstva, urednik časopisa Dolce Vita i Mario Meštrović, hrvatski ocjenivać na Decanter World Wine Awards (DWWA) izrazili su oduševljenje i podršku Modre les Noirs. Na masterclassu su svojim vinima zablistali i Aleš Kristančič, Movia, te Aljoša Jakončič, Carolina Jakončič.

06-tomaz-srsen

Tomaž Sršen: Crni pinoti regije ukazuju na pomak prema nježnijim, elegantnijim vinima, uz prepoznatljivu važnost te sorte.

Uz dopuštenje: TILIA estate – Kuća pinota
Fotografije: Jaka Babnik

Facebook Like Button