Znate li da medijsko bombardiranje hranom sve više utječe na prehrambene navike

Nalazimo se u 21. stoljeću, vremenskom razdoblju kada nam je sve dostupno i na dohvat ruke, a globalna epidemija pretilosti iz dana u dan je sve veća.

Pitamo se u čemu je problem? Da li su ljudi postali toliko lijeni da im je postao problem provoditi vrijeme u kuhinji ili su nam užurbane, poslovne ambicije onemogućile kvalitetno provođenje vremena oko brige o vlastitoj prehrani.

Kada upitate ljude oko sebe koliko vremena utroše na osmišljavanje jela u vlastitoj kuhinji te da li su spremni odvojiti vrijeme za njegovu izradu, većina će odgovoriti da vole jesti kuhanu hranu i kako su veliki gurmani, međutim rijetko tko će se odvažiti provesti vrijeme u kuhinji.

OVDJE saznajte zašto detoksikacija sokovima nije dobar izbor za gubitak kilograma

Da li nam je ovo doba modernizacije uz brojne novitete, olakšanja i pristupačnosti gdje god došli donijelo i mnoge negativne stvari, pitanje je na koje će brojni dati neki svoj odgovor.

Velik postotak populacije u današnjem svijetu ima povećani indeks tjelesne mase, probleme sa kardiovaskularnim bolestima zbog nepravilne prehrane i smanjenu tjelesnu aktivnost.

Zbog užurbanog načina života, cjelodnevnog trčanja i razmišljanjima o poslovnim obavezama, mnogi, iako bi htjeli, ne stignu se pravilno hraniti. Uz svakodnevni stres tu je i ono medijsko bombardiranje gdje nam se svaki dan serviraju noviteti i razne delicije koji u roku nekoliko minuta mogu biti na vašim stolovima.

OVDJE pogledajte zašto jedete kao ptičica a i dalje se debljate

Gojaznost je od 1980. godine udvostručena, dok je 2008. godine 1.5 milijardi odraslih bila prekomjerne tjelesne mase, od čega je pretilih bilo 200 milijuna muških i 300 milijuna žena. Podaci iz nedavnih godina govore kako je 43 milijuna djece ispod pet godina, bilo prekomjerne tjelesne mase, a od toga 35 milijuna čine djeca iz zemalja u razvoju dok se 8 milijuna odnosi na djecu koja žive u razvijenim zemljama (WHO, 2008).

jabuka vaga dijeta hrana

Zajedničke značajke prekomjerne tjelesne mase i gojaznosti

Podaci svjetske zdravstvene organizacije iz 2008. godine govore o vodećim bolestima koje su posljedica upravo prekomjerne tjelesne mase i gojaznosti.
> Kardiovaskularne bolesti
> Dijabetes
> Osteoartritis
> Rak (dojke, debelog crijeva (kolon), pluća)

U Americi je izdano izvješće o utjecaju marketinga na prehrambene navike djece, poznatog američki Institute of Medicine gdje se smatra da djeca koja provode više vremena za TV-om su u pravilu gojaznija i unose više hrane, manje nutritivne vrijednosti.

Za više informacija, trenutno stanje i podatke o utjecajima marketinga i medija na odabir hrane kod djece pogledajte na web stranici: http://www.commercialfreechildhood.org/issues/obesity.html

Tužitelji se pozivaju na nedavno izvješće o utjecaju marketinga na prehrambene navike djece koje je: Koliko medijske reklame utječu na odabir naših namirnica.

Autor: Magistra nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button