7 tajlandskih jela koje morate isprobati na Tajlandu

Svi ljubitelji dobre hrane, kuhari, degustatori ili oni koji jednostavno žele isprobati nešto drugačije i posebno svakako ne smiju izostaviti kušati jela s naše liste koja nas je oduševila.

Većini je poznato da je tajlandska kuhinja poznata i pod nazivom kao „ulična“ kuhinja budući da u svim dijelovima možete kupiti i pojesti što god poželite. Naravno to smo napravili i mi, a želja nam je bila isprobati izvorna jela koja ne možemo jesti svaki dan u našim zemljama.

tajlandska-jela-1

Pad Thai

Usudila bih se reći da je Pad Thai jelo jedno od najvažnijih koje svakako morate isprobati na Tajlandu. Budući da je Pad Thai dio tajlandske tradicije, domaće stanovništvo jede ga gotovo svakodnevno.

Može se pripremati na različite načine, a poanta svega kao glavne namirnice je riža. Uglavnom se kombinira s piletinom, kozicama i raznim plodovima mora, no prema željama možete jesti i Pad Thai u kombinaciji sa raznim povrćem.

Dodaju se razni začini poput limunske trave i đumbira no vi možete uzeti i kombinaciju i bez toga.

tajlandska-jela-5

Pravi kokos i kokosova vodica

Kada smo obilazili lokalne ulične tržnice primijetili smo da se svako malo na štandovima nudi kokos odnosno kokosova vodica koja se u našem zapadnjačkom svijetu ispija kao kava.
Cijena mu je vrlo jeftina, a ulični prodavač vam na poseban način rastvori kokos iz kojeg ispijate kokosovu vodicu na slamčicu. Njima je malo neobično vidjeti nas strance kako guštamo u nečemu što kod njih raste na svakom koraku.

Moram priznati da je bilo izuzetno ukusno iako nisam neka ljubiteljica kokosa.

tajlandska-jela-7

Tom Yam juha

Kao što je na našim prostorima poznata goveđa juha kao neki sastavni dio ručka tako je na Tajlandu najpoznatija Tom Yam juha pripremljena kao kombinaciji kiselo-ljutih okusa.

Ovakvu juhi volite ili ne volite no iz osobnog iskustva moram naglasiti da je zaista ljuta iako je moj prag tolerancije za ljuto vrlo visok.

U nju se uglavnom stavlja riža kao sastavna namirnica te svježi začini poput limunove trave i lokalnih tajlandskih trava koje nama nisu toliko poznate. Važno je napomenuti da postoje i ostale varijante ovog jela poput juhe s kokosovim mlijekom koja je više slatkastog okusa dok postoji i ljuta verzija juhe koja se može kombinirati sa škampima i kozicama.

tajlandska-jela-2

Masaman kari (jelo s karijem)

Uz mnogobrojnu uličnu ponudu hrane neizostavni dio koji nikako ne smijete propustiti je jelo koje se kombinira sa začinom koji se naziva kari.

Kada sam ga prvi puta isprobala mislila sam da ga neću moć pojesti budući da je kombinacija namirnica zaista nevjerojatna. Najnormalnije je da se kombinira krumpir s kokosovim mlijekom i prženim kikirikijem, a potom se dodaju razni dodaci poput cimeta, lovorovog lista i raznih egzotičnih umaka.

tajlandska-jela-3

Juha od palminog mlijeka i banana

Prije bih rekla da je ovo bila neka „gušća“ vrsta juhe napravljena od kokosovog mlijeka i banane u kombinaciji sa raznim tajlandskim začinima. Odlična je iako nam je na prvu izgledala malo čudno, a također je i zasitna tako da ju možete pojesti kao samostalno jelo.

tajlandska-jela-4

Prirodni sokovi

Ono u čemu smo guštali svakoga dana je bilo ispijanje prirodnih sokova koji si pripremaju točno ispred vas. Budući da je tamo normalno da su kokos, mango i ostalo tropsko voće najnormalnija stvar koja raste svugdje nemojte propustiti priliku ispijanja 100% prirodnih sokova jer ovakve u Hrvatskoj sigurno nećete pronaći.

Tajlandski sladoled u rolicama

Ljubitelji slatkoga nikako ne smiju propusti isprobati ovaj fantastičan sladoled koji se priprema na jedinstven način. Kao što i sam naziv govori on se doslovno „rola“ i stavlja u posudice za konzumaciju.

Autor: Marina Jakšić

Facebook Like Button