Francuska zemlja ljubavi

Zemlja romantike, izvrsne hrane i zapanjujućih prirodnih i kulturno-povijesnih ljepota očarava turiste iz svih krajeva svijeta.

Francuska se prostire na oko 543 tisuće četvornih kilometara u zapadnoj Europi. Graniči s Belgijom, Luksemburgom, Njemačkom, Švicarskom, Italijom, Monakom, Andorom i Španjolskom, dok ju od Velike Britanije razdvaja kanal La Manche.

U geografskom smislu ovo je vrlo raznolika zemlja. Jugoistok zemlje ima izlaz na Sredozemno more, dok je sjever i zapad zemlje okrenut na Atlantski ocean. Na jugu se prostiru gorski lanac koji je sastavni dio Pirineja, a na jugoistoku Alpe s najviši vrhom Francuske – Mont Blanc (4807 m).
U zemlji živi oko 61 milijun stanovnika, koji najčešće žive u urbaniziranim središtima.

Pariz

Glavni i najveći grad – Pariz – smjestio se na obalama rijeke Seine u sjevernoj Francuskoj, a njegovo metropolitansko područje okuplja oko 11 milijuna stanovnika – što ga čini i jednim od najnaseljenijih prostora Eurozone. Ovo je financijsko, gospodarsko i kulturno središte zemlje – koje svake godine posjeti oko 45 milijuna ljudi iz cijeloga svijeta. Osim Pariza, turisti rado odlaze i na Azurnu obalu, u Provansu, ali i Alpe – osobito u zimskim (skijaškim) mjesecima.

Alpe

Jedan od razloga svakako je i nadaleko poznata francuska kuhinja koja se odlikuje profinjenim tehnikama pripremanja hrane. Gastronomiju ovoga prostora karakterizira upotreba najrazličitijih začina, crnog vina, korjenastog povrća i nezaobilaznog maslaca. Francuska kuhinja postala je poznata i po kreativnoj upotrebi netipičnih namirnica kao što su golubovi, puževi i foa grais.

Francuska je i svjetski lider u proizvodnji i izvozu vina – pa ne čudi što se ova plemenita tekućina rado pije u cijeloj zemlji. U svijetu, pak, najpopularnija je njena regija Champagne u kojoj se proizvodi šampanjac.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Francuskoj:
Grad mode i kulture

Da biste obišli sve znamenitosti Pariza potrebni su vam dani! Ne propustite Mona Lisu u Louvreu, Eiffelov toranj, Slavoluk pobjede i dvorac Versailles. Počastite se obrokom u nekom finom francuskom restoranu i kakvom sitnicom iz mnogobrojnih dizajnerskih trgovina. Prošećite uz Seinu ili se ukrcajte na turističke brodove koji njome plove i uživajte u spektakularnom krajoliku.

Notre Dame

Festival svjetala

Važna turistička odrednica jest i Lyon – glavni grad francuske pokrajine Rhone-Alpes na istoku zemlje. Ponosi se očuvanom gradskom jezgrom pod zaštitom UNESCO-a, jakom kinematografskom tradicijom koju su započela braća Lumiere, ali i neobičnim festivalom svjetla – koji tijekom četiri dana u prosincu razigra cijeli grad.

Mirisi Provanse

Obavezno posjetite i jugoistočnu francusku regiju Provansu, koja graniči s Italijom. Istražite grad Arles koji je bio naseljen još u pretpovijesti te sadrži mnogobrojne arheološke ostatke i kulturne znamenitosti pod zaštitom UNESCO-a. Ova je regija inače poznata i po uzgoju lavande, pa uživajte u vožnji uz mirisna i ljubičasta polja.

Luksuzno skijanje

Francuska se diči sa stotinjak planinskih vrhova koji premašuju 3000 metara nadmorske visine, pa ne čudi što je smatraju i pravom skijaškom mekom – najčešće  za posjetitelje dubljega džepa.  U francuskim Alpama osobito su popularna skijališta Val Thorens, Alpe D’Huez, Tignes i Val d’Isere.

Azurna obala

Plavo more i pješčane plaže glavna su atrakcija francuske rivijere. Posjetite Nicu – “glavni grad” Azurne obale i uživajte u morskim aktivnostima. Na jugu Francuske možete posjetite i legendarni Cannes – dom poznatog filmskog festivala koji svakoga svibnja okuplja najuspješnije djelatnike sedme umjetnosti i njihove ponajbolje uratke.

Korisne informacija:

Službeni jezik: Francuski
Religija: kršćanstvo (82%), Islam (5%)
Valuta: euro (EUR)
Visa: Nije potreban
kako putovati:
Avionom: Croatia Airlines par puta tjedno na relaciji Zagreb – Paris
Vlakom: Nema direktne linije iz Hrvatske do Pariza, npr: moguće je iz Münchena direktom linijom doći do Parisa
Autobus: pojedine putničke agencije nude pakate za francusku, koji uključuju prijevoz autobusom
Automobilom: Zagreb-Paris (1400 km), ograničenje brzine: 130 km/sat
Kada putovati: Tijekom cijele godine
Smještaj: Hotel Jays Paris and Hotel Gramont Opera izvrstan izbor u glavnom gradu. U Nici: Villa les Cygnes, u Lyonu Hotel de Lion sur Mer.
Restorani: Ako imate dovoljno sreće i strpljenja možete rezervirati večeru u restoranu Pierre Gagnaire ili u L’Arpege poznatog francuskog šefa kuhinje Alain Passard.

Facebook Like Button