Jedinstveni Flambé Menu u Zinfandel’su

Flambiranje pred gostima novi je jedinstveni gurmanski doživljaj u Hrvatskoj koji dovodi atmosferu za stolom do usijanja.

Flambé menu chefa Ane Grgić u dramatičnom vatrenom performansu spaja prvoklasne namirnice s aromama najfinijih likera i konjaka.

Restoran Zinfandel’s hotela Esplanade ponosno najavljuje novu atraktivnu ponudu za sve one željne uzbudljivih gurmanskih iskustava – Flambé menu. Ova zanimljiva vatrena priprema jela pred stolom gostiju, vjerojatno jedinstvena u Hrvatskoj, bit će dostupna svaku večer u restoranu Zinfandel’s. Uz redovni à la carte menu i pripremu tatarskog bifteka pred gostima, uvođenjem flambiranja u ponudu Zinfandel’sa, chef Ana Grgić odlučila je unijeti dozu dramatike i ponovno oživjeti ovaj postupak dovršavanja jela. Za tu svrhu dizajnirana su i izrađena posebna kolica za flambiranje na kojima će educirano osoblje po narudžbi pred gostima uživo izvoditi pripremu jela uz flambiranje.

zinfandel-s-flambe-menu-1

Na vatrenom jelovniku naći će se tako fina guščja jetra u umaku od naranče i konjaka, uz brioš i chutney od jabuke, potom svježi repovi crvenih kozica u spoju sa sušenim rajčicama, šafranom i Pernod Ricardom te gurmanski file jelena poslužen uz porto-ras el hanout umak i kremu od pečene cikle koji će zasigurno oduševiti osjetilne pupoljke gostiju. Za grand finale flambé spektakla gosti su pozvani prepustiti se kreativnim okusima Suzette palačinki u umaku od naranče sa sladoledom od vanilije ili kušati neodoljivi ananas s Grand Marnierom uz sorbet od citrusa i bosiljka. U ovoj atraktivnoj predstavi voće će se flambirati aromatičnim likerima, a meso i morski plodovi jačim alkoholima kao što su konjaci i viskiji kako bi se nakon postupka dobio što intenzivniji okus jela.

„Dodatno tretiranje jela zapaljenim alkoholom daje jelu bogat karakterističan okus, a sama priprema pred gostima zanimljiva je predstava za cijeli restoran koja u posebnom ambijentu Zinfandel’sa, uz profinjenu gastro ponudu dobiva dodatne čari.“ izjavio je Stjepan Okun, menadžer restorana i dodao „Likeri i konjaci koji se koriste u pripremi daju svakom jelu jedinstvenu aromu pozivajući goste na kušanje i uživanje u neuobičajenom showu.“

zinfandel-s-flambe-menu-4 zinfandel-s-flambe-menu-3

„Kolege u restoranu oduševljeni su što se gostima mogu prikazati u drugačijem svijetlu, njegujući vještine flambiranja koje su usavršili pod budnim okom Stjepana Okuna, menadžera restorana Zinfandel’s.“, istaknula je chef Ana Grgić i dodala: „Svaka od odabranih kvalitetnih i svježih namirnica u jelovniku savršeno je izbalansirana s aromatiziranim alkoholnim pićima kako bi se plamenom obradom izvukla esencija okusa što je ujedno i ove cilj posebne pripreme hrane. Veselim se reakcijama gostiju i nadam se da će uživati u izvedbi i kušanju ovog vatrenog menija.“

Inače, flambiranje je kulinarski postupak koji je osmišljen krajem 19 st. u velikim francuskim hotelima gdje su kuhari svojom kulinarskom predstavom željeli očarati goste i ponuditi im dodatnu vrijednost kako bi oni boravili upravo kod njih i u tome su uspjeli.

zinfandel-s-flambe-menu-2

U Zinfandel’su postupak se sastoji od toga da se svježe namirnice ili već unaprijed pripremljena jela preliju žestokim, najčešće aromatiziranim alkoholom i zapale. Kako bi flambiranje bilo što uspješnije potrebno ga je pažljivo izvoditi u posebno dizajniranoj širokoj tavi na kolicima za flambiranje pred stolom od gosta gdje su ujedno prezentirani svi sastojci koji se koriste u pripremni jela. Ovakvim načinom završavanja i obogaćivanja jela, namirnice dobiju nesvakidašnji, puniji okus i miris te se stvara harmonija između profinjenih alkoholnih nota i kvalitetnih namirnica.

Flambé Menu

Uz dopuštenje: Esplanade Zagreb Hotel (sve fotografije)

Facebook Like Button