Volite li originalne indijeske recepte i općenito njihovu kuhinju onda se upustite kulinarsku avanturu gdje se spajaju egzotični okusi i mirisi, jer vam donosimo recept uz praktične savjete kako napraviti kruh nan.
Nan je tradicionalni indijski kruh koji osvaja srca diljem svijeta. Ako ste ljubitelj meke, pahuljaste i ukusne hrane koja se topi u ustima, kruh nan je pravi izbor za vas.
Ne samo da je savršen prilog za razna jela, već ga možete koristiti i kao glavno jelo s raznovrsnim namazima i umacima.
Pripremite se na putovanje kroz okuse koje će vam otvoriti nove kulinarske horizonte i oduševiti vaše nepce!
Sastojci za nan kruh
500 g glatkog brašna
7 g suhog kvasca
1 žličica šećera
1 žličica soli
2 žlice jogurta
2 žlice ulja
150 ml mlake vode
1 jaje (opcionalno, za sjajniju koricu)
Maslac ili ghee za premazivanje
Priprema tijesta:
U velikoj zdjeli pomiješajte mlako vodu, šećer i kvasac. Ostavite smjesu da odstoji 5-10 minuta dok se ne zapjeni.
U drugoj zdjeli pomiješajte brašno i sol. Dodajte jogurt, ulje i kvasnu smjesu te zamijesite glatko tijesto.Ako koristite jaje, dodajte ga u tijesto za dodatnu mekoću i sjaj.
Prekrijte zdjelu s tijestom čistom kuhinjskom krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat, ili dok se tijesto ne udvostruči.
Nakon što se tijesto diglo, podijelite ga na 8-10 jednakih dijelova i oblikujte kuglice. Svaku kuglicu razvaljajte u ovalni oblik debljine oko 0,5 cm.
Zagrijte tavu na srednje jakoj vatri (po mogućnosti tavu od lijevanog željeza) i pecite svaki nan 1-2 minute s obje strane dok ne dobije zlatno smeđu boju i mjehuriće.
Premažite svaki pečeni nan krusčić rastopljenim maslacem ili ghee maslacem za dodatnu aromu i sjaj.
ZA ONE KOJI ŽELE ZNATI VIŠE
Nan kruh je nevjerojatno svestran i može se poslužiti uz različite obroke.
> Najčešći način serviranja je uz razne curryje poput piletine tikka masala, janjećeg rogan josh-a ili povrtnog curryja.
> Poslužite ga uz chutney, hummus, ili tzatiki za brzi i ukusni zalogaj.
> Napravite ukusne sendviče s pečenim mesom, povrćem i jogurtom.
> Premažite nan medom i pospite cimetom za slatku verziju ovog kruha.
Nadam se da ćete uživati u pripremi i konzumiranju ovog divnog tradicionalnog indijskog kruha nan!
Dobar tek!
rECEPT: CHEF zORAN oŽEGOVIĆ