Jesenski suši od buče i vrganja

Jesen ima svoje čari. Dolaskom hladnijih dana u prirodi ćemo pronaći vrganje i buće koji mogu postati prave gastro delicije. Kreativan tim restorana Bota Šare s dugogodišnjom tradicijom vrhunskih specijaliteta, spojili su zagorske vrganje i buče japanskom tradicijom pripreme hrane. Sushi od vrganja i buče noviteti su koje možemo pripremati i u vlastitom domu.

bruschetta-od-buce

Vrganji su gljive iznimno bogate dijetalnim vlaknima i vitaminima. Sadrže vitamine B1, B2, C i D te mineralne tvari poput kalija, željeza, cinka i kalcija. Ne sadrže masnoće ni kolesterol, pa ih se preporučuje uvrstiti u prehranu ljudi koji imaju problema s kardiovaskularnim bolestima ili povećanim masnoćama u krvi. Možemo ih pripremati na razne načine, a sushi je zasigurno jedan od najkreativnijih koji će nas oduševiti.

Bundeva jača zaštitnu ovojnicu živaca i djeluje smirujuće poput prirodnog lijeka za smirenje. Također, osnažuje krvožilni sustav, potiče rad štitnjače, jača imunitet te regulira količinu vode i pomaže kod mršavljenja.

Kako je vrijeme i jedne i druge namirnice ograničeno, ove delicije mogu se raditi i kušati još samo kratko vrijeme i to u zagrebačkom, splitskom i dubrovačkom restoranu Bota Šare.

sushi-vrganj-1

SUSHI OD VRGANJA

0.150 kuhane riže za sushi
0.025 Philadelphia sira
0.015 mladog luka
0.040 vrganja
0.030 bijele ribe (Gof ili Sabljarka)
Tempura ili obična smjesa za pohanje
2 lista Lolo Rosso salate
1 list Nori alge

Način pripreme:
Trećinu vrganja sitno isjecite i pomiješajte s Philadelphia sirom da dobijete kremu, po potrebi posolite i popaprite. Ostatak vrganja i ribu isjecite na tanke ploške i stavite sa strane, to će nam trebati na kraju. Mladi luk nasjeckajte na kolutiće, ubacite u tempuru i pržite dok ne dobije lijepu zlatnu boju. Rižu stavite na list alge i okrenite tako da sastojci budu unutra a riža vani. Na algu namažete nadjev od sira i vrganja, na to salatu i mladi luk tako da svugdje bude jednake debljine. Sve to skupa zarolate u rolicu i na vrh slažete listić gljive pa listić ribe dok ne popunite cijelu rolicu. Narežite i poslužite.

NIGIRI OD VRGANJA

0.020 riže
0.015 bijele ribe
0.005 vrganja
Papar
Maslinovo ulje

Način pripreme:
Oblikujte rižu tako da dobije duguljasti ovalni oblik. Na nju položite tanko narezan komad bijele ribe i na vrh dva komada vrganja. Sve lagano popaprite i polijte maslinovim uljem. Dobar tek!

sushi-buca

SUSHI OD BUČE

0.15 kuhane riže za sushi
0.015 avocada
0.020 krastavaca
0.020 buće prethodno pečene u pećnici
4 sjemenke od buČe
Tempura ili obična smjesa za pohanje
1 list Nori alge

Za nadjev od buče
Ispecite na ploške rezanu buću na 200c 25 min. Kada se ohladi od toga napravite pire, naribajte Granny Smith jabuku i dodajte malo slatkog vrhnja, sve da bude u omjeru 3:2:1.

Način pripreme:
Rižu stavite na list alge, na rižu pospite sitno sjeckane sjemenke buČe i okrenite tako da sastojci budu unutra a riža vani. Unutra namažete nadjev, stavite buću u tempuri, krastavac i avocado. Poslužite s malo đumbira i wasabi-a.