Kako pripremiti domaću granolu hrskavu zdravu i slasnu?

Donosimo ideje za slasne doručke: Kako pripremiti domaću granolu?
Hrskava, slasna i zdrava za svakoga, granola, najbolja je opcija za slatki doručak, a vrlo se lako napravi i doma. Radi se o zaslađenim žitaricama koje se peku u pećnici i mogu potrajati tjednima.

Većina industrijski proizvedene granole puna je prerađenog šećera, nezdravih masti i ulja te sadrži mnoštvo aditiva i nepotrebnih dodataka.

Gotovo ni nema razloga zašto bi kupovali granolu ili muslije, kada je priprema ovog hranjivog obroka toliko jednostavna, a uz to sami kontrolirate kakvog će okusa biti.
Tome u slatki prilog ide i činjenica da će vam kuća mirisati božanstveno dok ju budete pekli u pećnici.

Sami sastojci u domaćoj granoli, poput punozrnatih žitarica, puni su vlakana, vitamina, proteina, folne kiseline, magnezija, željeza i ostalih nutrijenata potrebnih za normalno funkcioniranje organizma.

Osnovni sastojak granole su zobene pahuljice, ali treba pripaziti da ne kupujete instant ili neke čije etikete obećavaju brzu pripremu, jer to znači da su već prerađene i nezdrave.

Drugo što će vam trebati je neka zdrava masnoća, poput kokosovog ulja ili nekog ulja od orašida, ovisi koje vam najviše paše nepcu.

U smjesu su dobrodošli i vaši najdraži orašidi i sjemenke za dodatan okus, nutrijente teksturu i proteine. Možete dodati i nezaslađeno sušeno voće, a ako je zaslađeno, onda smanjite količinu zaslađivača.
Kao zaslađivač možete koristiti domaći med, javorov ili agavin sirup ili steviju.

Temeljni recept za granolu

Sastojci:
• 180 g neprerađenih zobenih pahuljica
• 20 g sjemenki (suncokretovih, bućinih, i sl.)
• 20 g nezaslađenog suhog voća nasjeckanog na komadiće (po žleji)
• 2 – 3 žlice javorovog sirupa ili meda (ili kombinacija i jednog i drugog)
• 2 žlice djevičanskog kokosovog ulja ili nekog drugog zdravog ulja za kuhanje
• ½ žličice ekstrakta vanilije ili badema
• Veći prstohvat morske soli

Priprema:

1. Zagrijte pećnicu na 150°C.
2. Povežite sve sastojke u velikoj zdjeli. Sve dobro promiješajte rukama, a sastojke ravnomjerno dodajte po smjesi kako bi se pravilno rasporedili; sve će biti ljepljivo i neuredno, ali ne brinite, to je zabavni dio pripreme. Ako ste koristili kokosovo ulje, ono će se otopiti miješanjem u slučaju da je u krutom stanju, a možete ga i malo otopiti prethodno. Budite samo sigurni da ste ga dobro izmiješali s ostatkom smjese i da neće ostati grudice.
3. Smjesu ravnomjerno rasporedite u tankom sloju na lim obložen papirom za pečenje pa pecite 10 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici.
4. Ohladite prije posluživanja ili pohrane.
5. Ovako pripremljenu granolu možete držati u hermetički zatvorenoj posudi na hladnom i suhom mjestu do dva tjedna. To može biti staklenka ili plastična vrećica s zatvaračem.
6. Dobro pazite da ju ne prepečete jer će imati okus po zagorenim kokicama, a to nitko ne želi, zar ne?
Sami slažite svoje najdraže kombinacije; to mogu biti bademi, pekan orasi, lješnjaci, sušene višnje, kokos, a za dodatan okus ubacite i najdraže začine, poput cimeta ili zvjezdastog anisa.

Dobar tek!

Facebook Like Button