Grašak je idealna namirnica za konzerviranje

Konzerviranje je metoda apertizacija hrane, koja se izvodi od davne 1810. godine. Konzervirati možete i voće i povrće, a u procesu konzerviranja, hrana je potpuno sigurna, a okus konzervirane hrane se uvelike ne mijenja.
Grašak je u Europu stigao početkom srednjeg vijeka, a već od 17. stoljeća Europljani su uživali u jelima od graška.

Grašak je zeljasta biljka porodice mahuna te obiluje vitaminima i mineralima, a ujedno je i izvor vlakna i hranjivih tvari koji pomažu kod očuvanja zdravlja.
Grašak možete nabaviti u mahuni ili već očišćen i svjež, u trgovinama ili tržnicama.

Grašak sadrži tvari koje pomažu kod zdravlju kostiju i srčano-krvožilnog sustava, a sadrži i nutrijante koji pomažu u prevenciji raka. Svojim ljekovitim svojstvima također pomaže kod osoba koje imaju problema s želucem i crijevima, a zbog prisutnosti purina, liječnici ne preporučuju upotrebu graška osobama koje boluju od gihta.

Danas je konzerviranje graška sve češća i popularna metoda, stoga u njemu možete uživati tijekom cijele godine, kada god poželite.

grasak_

Recept za konzerviranje graška

Grašak najprije oljuštite, proberite, očistite i dobro operite.
Nakon što ga očistite, stavite ga kuhati u kipuću slanu vodu i kuhajte 5 minuta.
Vrući grašak polako stavljajte u staklenke, koje su postavljene na mokru krpu, prelijte čistom vrućom slanom otopinom, zatvorite i sterilizirajte.
Grašak se ne smije staviti posve do ruba staklenke.
Sterilzirirati trebate oko 90 minuta na 100°C.
Nakon četiri dana ponovite sterilizirajte 30 minuta na 100°C.

Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button