Konzerviranje skuše

Ljubitelji skuša uživat će u ovom receptu za konzerviranje.

Skuša je riba koja spada u kategoriju “plavih” riba. Riba koja je poznata, kako ribolovcima tako i ostaloj populaciji, najčešće se lovi udicom, tijekom proljeća i ljeta. Skuša ima izduženo modrozeleno tijelo sa zašiljenom glavom i velikim očima, a usta su joj dosta velika. Slične je građe kao i tuna ili palamida. Gornji dio tijela ispunjen joj je različitim crnim prugama te prosječna težina im je oko 1 kg i 45 cm dužine.

Najčešće je možete pronaći na otvorenom moru i na dubinama i od oko 200 metara. Voli proljeće kada temperatura mora polako počinje rasti.

Oprez! Skuše se brzo kvare stoga se moraju što prije pripremiti. Ukoliko vidite da je skuša plave boje, a meso bjeličasto, znate da je riba svježe zaleđena. Ako je meso žute boje, preporučujemo Vam onda da radije izaberete neku drugu ribu, nego da uzmete nju, koja može biti štetna po zdravlje.

Konzerviranje skuše u ulju

Na 1 kg skuša uzmite oko 5 dkg soli, 3 lovorova lista, 2 dkg papra i ulje. Skuše najprije očistite, uklonite im glave, operite i pustite da se ocijede na krpi. Nakon toga, dobro ih nasolite, naslažite u tepsiju naizmjence rep i dio kod glave, te dodajte lovrovov list i papar te toliko ulja, da ribe budu pokrivene. Ribe se stave u pećnicu i kad zavriju ostave se u pećnici najdulje do pet minuta. Tepsiju izvadite iz pećnice i pustite ribe da se ohlade. Posve hladne skuše složite u staklenku, dodajte papar i lovorov list te nalijte istim uljem i zatvorite pergament-papirom.

Ako se spremaju u patentirane staklene, onda očišćene skuše osolite, složite u staklenku, prelijte uljem i sterilizirajte 15 minuta kod 90°C.

Autorica: Azra Terzić
Fotografija: Foter

Facebook Like Button