Pozole je tradicionalno meksičko jelo, fina juha, koje se Meksiku jede još od 13. stoljeća. Pozole se može jesti kao cjelovit obrok, a poznat je i učinkovit i kao lijek protiv mamurluka koji se koristio još iz pretkolumbijskog doba.
Iako je temeljni recept za meksičku juhu pozole isti, postoji nekoliko varijacija na temu, pa razlikujemo bijeli, crveni i zeleni pozole.
Mi vam donosimo recept za zeleni pozole ili kako ga u Meksiku zovu pozole verde, a koji je osobito popularan državi Guerrero.
OVDJE saznajte još jedan recept isprobajte tipičan slasni meksički doručak Huevos Rancheros
Namirnice za meksičku juhu pozole verde:
1 kg svinjske lopatice
450 g hominyja (Hominy je jedan od najhranjivijih proizvoda od kukuruza, a ovaj se kukuruzni proizvod prodaje u cjelovitom i mljevenom obliku.)
1 l pilećeg temeljca
1 veći luk
1 korijandar
1 avokado
3-5 češnja češnjaka
1 ljuta papričica jalapeno (može i čili u prahu)
2 žličice kumina
1 limeta
biljno ulje
prstohvat suhog mažurana
sol po želji
Izrada recepta:
U velikom loncu zagrijte malo biljnog ulja i na njemu popržite glavicu narezanog luka, čili papričice i komade svinjetine (do 3 cm veličine). Kad dobijete lijepu zlaćano-smeđu boju ovih sastojaka dodajte kumin, sol, češnjak i zalijte pilećim temeljcem.
U lonac odmah staviti i hominy – osušena kukuruzna zrna koja su se koristila u kuhanju još u pretkolumbijsko doba. Sada bi već lako mogli pronaći hominy i na našem tržištu, vjerojatno u dućanima zdrave hrane.
Pustite da se sastojci prožmu na umjerenoj temperaturi – 45 minuta do sat vremena. Pred kraj kuhanja dodajte sok 1 limete, mažuran i nasjeckani korijandar.
Poslužite juhu toplu s kriškama svježeg avokada i meksičkim tortiljama.
Buen apetito!