Namještaj koji dnevni boravak čini najugodnijim mjestom stanovanja

Dnevni boravak “srce” je svakog stambenog prostora, prostorija u kojoj se okuplja obitelj, u kojoj se primaju gosti, jednom riječju, mjesto u kojem provodimo najveći dio dana.

I stoga je razumljivo da od svih prostorija u stanu, uređenju dnevnog boravka često posvećujemo najviše pažnje. Sigurno vam se ne jednom dogodilo da ste se u nečijem dnevnom boravku osjećali iznimno ugodno, a kasnije vam je bilo teško definirati koji je to spoj elemenata rezultirao takvim dojmom toplog doma.

Netko bi rekao da je ključna rasvjeta, netko bi se zakleo u boje, netko u detalje. Sigurno je da su to važni elementi koje uvijek nastojimo što skladnije ukomponirati prateći osnovne postulate uređenja.

SAZNAJTE JOŠ:
Mali kućni trikovi uz koje bijele prostorije nisu dosadne
Tepih je neizostavan detalj svakog prostora

uredjenje-dnevnog-boravka

Florim

Evo kratkog pregleda što valja imati na umu kako biste izbjegli osnovne pogreške
Veličina prostora

Pri uređenju, nije svejedno imate li malen ili velik dnevni boravak. Velik prostor ne smije zjapiti prazan, a u manjem pak morate oprezno raspoređivati svaki komad. Prije uređenja uvijek dobro razmislite čime raspolažete i kako izvući najbolje. Mali životni prostori ne trpe tamne boje, a u većima si možete dopustiti više zaigranosti.

Prozori i zavjese

Iako je u trendu minimalizam i velike staklene površine, prazni prozori ponekad djeluju usamljeno. Zavjese od poda do stropa vizualno će povećati prostoriju te dati završni, elegantniji dojam.

Florim Calacatta

Florim

Boje u dnevnom boravku

Uvijek je dobro odlučiti se za temeljnu boju koja će dominirati u prostoru, a onda ostale detalje definirati u skladu s njom. Baš kao i s odabirom boje za zidove, trebate biti hrabriji kod odabira namještaja u boji.

Za početak se odlučite za neki manji komad koji će se lijepo isticati, a s vremenom ćete shvatiti koliko boje daju živosti i veselja svakom prostoru. Možete se držati i jednostavnijih nijansi pa miješati uzroke i teksture raznih materijala od drveta do tkanina.

OVDJE POGLEDAJTE ŠTO JE VAŽNO ZA Renoviranje stana: zlatna pravila za razgovor s majstorima

Vogue Tessuti

Vogue

Rasvjeta u dnevnom boravku

To je neizmjerno važna točka, iako većina ljudi ne razmišlja o tome kakvo će svjetlo odabrati i gdje će sve postaviti rasvjetna tijela. Ako nemate previše dnevnog svjetla u stanu, svakako postavite stolne ili podne lampe na određena mjesta u boravku. Uz glavni izvor svjetla, Vaš će dnevni boravak djelovati intimnije ako u njemu razmjestite više manjih izvora.

Marazzi blend

Marazzi

U trendu je održivost!

Sada kad smo sagledali osnovne korake u uređenju, pogledajmo koje trendove stručnjaci za uređenje interijera izdvajaju kada je riječ o dnevnom boravku. Kada bismo rezimirali osnovnu ideju, ona bi glasila ovako – u trendu je refleksija suvremene arhitekture koja slavi jednostavnost, prirodu i koncept zelene gradnje. Još kraće – u trendu je održivost!

Florim Grigio chiaro

Florim

Što znači održivost za vaš dnevni boravak?

Ako želite slijediti navedeni trend, odbacite umjetne materijale. U trendu je interijer prirodnog izgleda s puno drveta i kože te s namještajem iz ekološke proizvodnje.

Posebno su popularne egzotične vrste drva poput ebanovine, tikovine, mahagonija…, a prirodni materijali poželjni su i u dekorima – pamuk, vuna, juta… Hit boja je maslinastozelena. Osim što konotira prirodnost, lako ju je kombinirati s drugim bojama, organska je, prirodna i prostor čini ugodnim za stanovanje.

Vraćaju se i pastelne retro boje poput pastelne narančaste. Zemljane boje u kombinaciji s plavom ili bojom zelene jabuke ostaju moderne. Trend vidljiv ove godine je i kontrast – budite hrabri – uz tople pastelne boje kombinirajte sivu ili crnu.

Florim Moka carb

Florim

Nameštaj – kombinacija stilova

U odabiru stila uređenja preporučuje se miješanje više njih, s naglaskom na kombinaciju novog i vintagea.
Hrabro kombinirajte stilove – rustikalno drvo s ekskluzivnijim komadima namještaja, ekološko s eklektičnim, moderne linije s vintage komadima koje možete u kućnoj radinosti doraditi bojenjem u odgovarajuću boju.

Namještaj jednostavnih, suvremenih linija upotpunite jastučićima s orijentalnim motivima ili na nekom sajmu antikviteta pronađite neobičan “komad” koji će malo “poremetiti” koncepciju.

Provenza Blonde opus

Provenza

U trendu je personalizacija

Jeste li ikada poželjeli imati tapete kakve nitko nema?
Dosezi digitalnog tiska danas Vam nude mogućnost da kreirate vlastiti uzorak, bilo od Vaših fotografija ili različitih motiva.

Brojne tiskare nude takvu uslugu, personalizirani primjerak u dimenzijama kakve želite. Personalizirati možete i tkanine – zavjese, presvlake za stolce i kauč…, samo je mašta granica.
Vrlo je popularan crno-bijeli print, retro posteri i pop-art motivi, a posebnu mogućnost nude zidovi s efektom školske ploče po kojima možete pisati i tako oplemeniti prostor na svoj način.

Marazzi Stonework

Marazzi

Zeleno, što volim zeleno…

Trendovski “prirodni” stil uređenja lako ćete postići različitim biljkama. U trendu je namještaj s već integriranim držačima za biljke, a u tu se priču savršeno uklapaju i vodene instalacije, od običnih akvarija modernog dizajna do vodenih slapova kao pregradnih jedinica.

Detalji na zidovima

Omiljene fotografije posložene u vremenskoj liniji i slike u triptihu preporuka su za uređenje zidova koje ne treba štedjeti. Nećete pretjerati ako cijeli jedan zid bude foto prikaz Vaših životnih momenata i dragih uspomena.

Vratimo se još malo izuzetno važnoj rasvjeti

Naime, svijest o njihovoj važnosti u interijeru nikad nije bila veća Ona nisu samo izvor svjetlosti, nego i vrlo važan dekorativni i ambijentalni element.

Trendovi propisuju nekoliko rasvjetnih tijela u dnevnom boravku – podne i stolne lampe, svijećnjaci, svjetlosne instalacije s daškom ekstravagancije… oplemenit će Vaš dnevni boravak. I ako Vaš budžet i nije velik, možete pronaći maštovita i kreativna rješenja koja mogu postati Vaše “malo Sunce” i stvoriti atmosferu kakvu želite, ovisno o potrebi i prigodi.

Marazzi Evolutionstone

Marazzi

Namještaj – jednostavan i funkcionalan

Umjesto već uobičajenih kutnih garnitura, stručnjaci sugeriraju prostranu sofu i fotelju ili trosjed i dvosjed. Talijanski dizajneri interijera zagovaraju pomalo neuobičajenu ideju – krevet za dnevni odmor postavljen usred dnevnog boravka.

Takvi su kreveti, proizašli iz starorimskog stila “opreme za izležavanje”, danas dostupni u različitim materijalima, oblicima i stilovima. Njihova je prednost što danju mogu služiti kao divan, a noću se pretvaraju u krevet za spavanje.

Bilo kako bilo, dnevni boravak mora biti mjesto u kojem ćete se Vi osjećati ugodno i stoga ga uredite na način koji najviše odgovara Vama i vašim ukućanima, stilu života i potrebama. Ako se u uređenju povedete nekim od navedenih savjeta i uklopite ih u Vaš idealni dnevni boravak, bit će to dobitna kombinacija.

Unutarnje fotografije: EdCetera

Facebook Like Button