Originalni recepti za najbolje slastice Hrvatske

U svom bogatom i različitom kulinarskom podneblju Hrvatska nudi savršene domaće specijalitete i tradicionalne slastice koje obožavaju sami Hrvati, ali i svi koji posjete zemlju s bogatom trpezom kakva je Hrvatska.

Donosimo vam najtipičnije i najprepoznatljivije slastice hrvatskog stola
Rozata ili rožata

Rožata
Rozata ili rožata, naziv ovisi o dijelu Dalmacije gdje se priprema, a jedan je od najpopularnijih deserata. Rožata je uvelike tražena u ljetnim mjesecima, a dolazi nam iz raskošno lijepog povijesnog grada Dubrovnika i njegove okolice. Lagana je za pripremu i finog je okusa koji su prepoznali mnogi sladokusci istančanog nepca. Donosimo vam recept za rožatu koji se priprema na otoku Korčuli.
Recept ćete pronaći klikom na link Rožata

Balzamača ili zlijevanka ili zlivanka

Balzamača
Balzamača je tradicionalno hrvatski desert koji se spravlja od hranjivog kukuruznog brašna.

Mnogi su naši preci odrasli uz slasnu balzamaču ili kako se u nekim krajevima zove i zlivanka, a danas je ona osim nekadašnjeg kolača za siromašnije postala traženi specijalitet. Donosimo vam recept koji je jednostavan za spravljanje, a okus balzamače je nezamjenjiv.

Saznajte kako se radi balzamača ili zlevanka.

Orahnjača ili orehnjača

Orahnjača
Još jedan traženi kolač i slastica u kojima se nadmeću svojim receptima brojni poznati chefovi, ali i domaćice u svojim domovima. Ona se nešto češće jede u zimi te u vrijeme blagdana, može stajati par dana ukoliko se adekvatno pohranjuje, a mnogi smatraju da nema završetka dobrog jela bez tradicionalne orahnjače.

Stoga saznajte i vi kako se radi stara dobra orahnjača ili orehnjača.

Domaće krafne

krafne
Krafne su omiljena poslastica i velikih i malih. Tradicionalno se krafne u ovom podneblju nadijevaju pekmezom ili džemom različitih okusa, ali u modernim vremenima krafne se mogu nadjenuti i čokoladom, kremom od vanilije ili već prema ukusu onog tko ih sprema.

Za sve koji žele znati napraviti i ispeći prave domaće krafne donosimo tradicionalni recept za njih: Domaće krafne

Domaće štrukle

Šrukle
Mnogi restorani i prestižni hoteli diljem Hrvatske takmiče se upravo u svojoj recepturi i pripremi domaćih štrukli koje su postale prepoznate i kod mnogih stranih gostiju kao desert ili kod nekih i kao glavno jelo. Pri posjetu Hrvatskoj, naročito Zagrebu, turisti čak unaprijed biraju mjesta gdje se mogu kušati tradicionalne štrukle.

Kako su ga radile naše bake možete saznati i vi i napraviti ih u svom toplom domu :)
Tradicionalni recept za domaće štrukle

Dobri stari Salenjaci iz srednjovjekovnog Siska

salenjaci
Što se jelo u starim vremenima kada izbor jela i nije bio tako bogat kao danas otkrivamo vam originalnim receptom još iz vremena kada je rijeka Kupa bila obrambena crta pred sisačkom utvrdom. Salonjaci ili danas rečeno salenjaci su bili savršen desert već onog vremena, ali i hrana vrijednih sastojaka što znamo i danas kada ponovno domaća mast zauzima važno mjesto u prehrani i vraća se na velika vrata.

E, pa hajdemo onda izraditi domaće jelo kuharica koje su pazile na stanovnike staroga grada Siska – donosimo originalan recept za Salenjake.

Facebook Like Button