Pečene šparoge s parmezanom i češnjakom kao stvren za proljetni  detox meni

Stigle su nam šparoge koje su iznimno hranjive i niskokalorične, a za naše zdravlje češnjak je najbolji čovjekov saveznik dok nam parmezan dolazi kao sjajan dodatak ovom receptu koji će dati bogatiji okus ovoj poslastici na tanjuru.

Za šparoge znamo da su bogate su esencijalnim vitaminima i mineralima, ali donosimo još nekoliko ključnih nutritivnih i zdravstvenih prednosti šparoga.
Šparoge su odličan izvor vitamina K, koji je važan za zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju, te folata, ključnog za sintezu DNK i sprječavanje neuralnih defekata kod novorođenčadi.

One sadrže visok udio antioksidanata, a sadrže ih u nekoliko oblika antioksidanse, uključujući vitamine E, C i A, te flavonoide i polifenole, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju rizik od kroničnih bolesti.
Šparoge su sjajna podrška probavnom zdravlju, jer su bogate vlaknima, što pomaže u regulaciji probave i potiče zdravu crijevnu floru.

Svakako treba istaći da su šparoge izvrsna pomoć u detoksikaciji, naime one sadrže visoku razinu aminokiseline asparagin, koja djeluje kao prirodni diuretik i pomaže tijelu u eliminaciji viška soli i tekućine.

Donosimo vam izvrstan recept za koji vjerujemo da će vam biti inspirativan. Uživajte u kuhanju i zdravom obroku!

Pečene šparoge s parmezanom i češnjakom – sastojci za recept

GPT
Naravno, rado ću vam pomoći! Prvo ću podijeliti s vama jedan ukusan recept s šparogama koji nije juha, a zatim ću vam reći nešto o nutritivnim vrijednostima šparoga i zašto su one korisne.

Recept: Pečene šparoge s parmezanom i češnjakom
Sastojci:

500g svježih šparoga
3 žlice maslinovog ulja
2 češnja češnjaka, sitno nasjeckana
50g naribanog parmezana
Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu
Sok od pola limuna (opcionalno)

Priprema recepta:
Operite šparoge i odstranite drvenaste krajeve. To možete učiniti tako da svaku šparogu uhvatite za oba kraja i prelomite; prirodno će se prelomiti tamo gdje drvenasti dio završava.
U velikoj zdjeli pomiješajte šparoge s maslinovim uljem, sitno nasjeckanim češnjakom, solju i paprom. Pobrinite se da su šparoge dobro obložene.

Rasporedite šparoge u jednom sloju na pleh obložen papirom za pečenje. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200°C oko 12 do 15 minuta, ovisno o debljini šparoga. Šparoge bi trebale biti mekane, ali još uvijek hrskave.

Izvadite šparoge iz pećnice i odmah pospite naribanim parmezanom. Parmezan će se lijepo otopiti od topline šparoga.
Prije posluživanja, po želji pokapajte s malo svježe iscijeđenog limunovog soka za dodatnu svježinu.

Dobar tek!

Facebook Like Button