Putovanja me ispunjavaju – Matea Pelko i svijet pod nogama

Za našu sljedeću sugovornicu možemo reći da je svjetska putnica koje je proputavala više od tridesetak zemalja, a posjetila još više gradova.

matea pelko putovanje

Njezino ime je Matea Pelko koja primarno radi u digitalnoj agenciji u dizajn odjelu, a u privatno vrijeme bavi se manekenstvom fotografiranjem, ali i dizajniranjem povijesnih kostima.

matea pelko london

Živjela je u pet zemalja, donedavno u Londonu, a sadašnju lokaciju zamijenila je Parizom koji ju je na prvi pogled očarao.

matea pelko pustinja

Ono što nas je najviše impresioniralo kod Matee je činjenica da voli putovati, ima prekrasne fotografije, a svaka njezina fotografija ima posebnu priču na koju ne možete ostati ravnodušni.

matea pelko slap

Posebno za Wish portal ova prekrasna žena Matea Pelko odgovara na pitanja o tome kako se snalazi na putovanjima, koje destinacije su joj najdraže te pozitivnim i negativnim stranama na svojim poslovanja.

matea pelko pijesak

W: Već duže vrijeme živite u inozemstvu. Možete li nam reći zbog čega ste se odlučili živjeti izvan Hrvatske?
Oduvijek sam bila dosta ambiciozna i u meni je postojao onaj nemiran duh. Od malena su me privlačila putovanja i istraživanja drugih kultura. Sve je krenulo sa razmjenom studenata u Grčkoj da bih me to dovelo do Londona gdje sam završila magisterij. No sada je moja krajnja destinacija Pariz, grad ljubavi i umjetnosti.

matea pelko narodni običaji

W:Javnost Vas je prepoznala kao blogericu koja voli putovati, a svoje priče sa putovanja objavljuje na Instagramu. Kako to da ste se odlučili za ovakvu avanturi?
Osobno se ne smatram blogericom već osobom koja uživa u fotografiji i dijeljenju svojih putopisnih fotografija s prijateljima i pratiteljima.

matea pelko planine

Svako mjesto naravno ima svoje mane, ali ja se uvijek trudim pokazati ljepote svake države u koju dođem. Nije važno radi li se o luksuznom hotelu ili običnom apartmanu jer uvijek volim upoznati grad tako da dosta šećem, obožavam se družiti s lokalnim ljudima i vidjeti kako se tamo živi.

matea pelko more

W:Gdje pronalazite inspiraciju za svoje fotografije?
Apsolutno me sve nadahnjuje. Od same destinacije do arhitekture mjesta kojeg posjećujem. Smatram da se u svemu može pronaći ljepota.

matea pelko putovanja

W:Na koji način birate željene destinacije?
Neke destinacije definirane su mi samim time budući da njima imamo modna snimanja, iako ja osobno volim obilaziti egzotična mjesta, Nedavno sam se vratila sa Islanda i moram priznati da me ta država oduševila.

Također u dobrom sjećanju su mi ostali Filipini gdje je još uvijek onako divlje i nema još uvijek toliko turista. Obožavam istraživati, a naredna destinacija koju bih voljela posjetiti bila bi Kambodža.

matea pelko snijeg

W:Tko Vas fotografira na putovanjima?
Uglavnom moj dečko ili prijatelji s kojima putujem.

W:Koliko unaprijed planirate svoja putovanja i na koji način birate željene lokacije za snimanja?
To ovisi o dosta faktora. Ako se radi o nekoj novoj destinaciji gdje nisam nikada putovala, onda planiram sve dosta unaprijed upravo iz razloga da mogu iskoristiti maksimalno vrijeme i vidjeti što je više moguće.

matea pelko zemlja

W:Volite li dijeliti svoje fotografije s pratiteljima?
Drago mi je da mogu podijeliti svoje osjećaje putem fotografija s ostalim ljudima te ih na taj način inspirirati. Uvijek je lijepo vidjeti da moje fotografije potaknu nekoga na putovanja ili im prošire poglede na svijet.

matea pelko fotografija

W:Koja je glavna poruka koju šaljete svojim pratiteljima?
Jedan je život i nema se smisla živcirati. Potrebno je uživati u životu.

W:Možete li živjeti od toga i jesu li Vas klijenti prepoznali?
Moj primaran posao je onaj u Londonu, a blogging je nekako došao sam od sebe kada sam započela dijeliti fotografije. Uvijek mi bude drago kada dobijem upite od klijenata, ali nikada ne prihvaćam ono što nije u skladu s mojim uvjerenjima.

matea pelko bazen

W:Pozitivne i negativne strane putovanja?
Pozitivnih strana je jako puno i usudila bih se reći da su me putovanja na neki način oblikovala u osobu koja jesam sada. To bi značilo da sam zadovoljna svojim životom te da stalno učim o svemu u životu. Negativna strana svega su odlasci na avion koje stvarno ne volim, ali također i to što nikada ne znaš što ti se može dogoditi.

W:Najdraža zemlja koju ste posjetili i zašto?
To bi definitivno bio Bali u Indoneziji. Obožavam ga i uvijek ću se vraćati tamo.
Ljudi su jako ljubazni, dragi i sretni sa svojim životima. Religija također igra veliku ulogu i lijepo je vidjeti kako se svi međusobno jako dobro slažu i poštuju.

matea pelko pariz

W:Tri zemlje u kojima Vam je hrana ostala u dobrom sjećanju?
Jako volim riblje proizvode tako da bih rekla da naša obala ima najbolju hranu. Uz to bih izdvojila Portugal i Skandinaviju. Svježe i zdrava hrana bez previše začina što mi jako odgovara.

W:Što biste savjetovali mladima koji se kao i Vi žele okušati na putovanjima?
Savjetovala bih im da krenu što prije jer što više čekate nikada nećete biti spremni.

W:Kakvi su Vam planovi za budućnost?
Za sada je plan da ostanem definitivno u Parizu. Želim nastaviti sa svojim putopisima te raditi u svom sektoru oglašavanja.

Autor: Marina Jakšić
Forografije: Privatan album Matee Pelko