Rosemary Ferguson vrhunska nutricionistica govori nam zašto sokovi trebaju postati nezamjenjiv dio stila života

Chanel, Versace i Dior samo su neka od imena koje je Rosemary Ferguson kao vrhunski model nosila na mnogim prestižnim modnim pistama svijeta, a danas je uspješna nutricionistica koja daje prednost prirodnim sokovima u prehrani.

Vlasnica je klinike smještene u ulici Harley, u Londonu, a dobre prijateljice su joj Kate Moss i Stella McCartney. Ova svestrana žena napisala je knjigu pod nazivom “Juice” koja je odlična osnova za nutricioniste i sve one koje žele započeti s detoksom ili naprosto početi živjeti zdravije. Razgovarali smo s Rosemary o njezinoj knjizi i odličnim savjetima za stil života koji donosi više imuniteta, a samim time i zdravlja u svačiji život.

W: Koji je bio vaš poticaj za prijelaz iz karijere modela u nutricionizam?
Glavni poticaj je bilo rođenje moje djece. Prvo dijete sam imala s 24, drugo s 30 a treće s 31 godinom te mi je vremenska blizina rođenja posljednje dvoje djece označila napuštanje posla modela. Pošto volim raditi, željela sam krenuti dalje i stvoriti nešto na čemu bih gradila daljnju karijeru.

Posao modela je bio prekrasan, dok sam se bavila njime a također mi je pomogao i u novom poslu jer me modna industrija jako podržava. Činjenica je da volim raditi s hranom, volim ono što hrana može učiniti za vas i bilo mi je važno da budem kvalificirana, pošto mi je jako bitno da dobro poznam materiju o kojoj govorim.

W: Jeste li ste naučili koji trik kako bi očuvali zdravlje dok ste bili model?
Modna industrija je izrazito svjesna povezanosti hrane i zdravlja, iako ljudi govore da žive samo od cole, kave i cigareta, oni se stvarno brinu o svom zdravlju i prehrani, naravno i zbog toga što je to izrazito estetska grana industrije.

Kada ste model, okruženi ste ljudima koji vrlo brzo prianjaju uz zdrave trendove kao što su naprimjer sokovi ili super hrana. Pošto kao model puno putujete morate obratiti pozornost na ono što unosite u svoje tijelo.

ingredients-tray

W: Koje su prednosti uključivanja sokova i smoothiea u svakodnevnu prehranu?
Za mnoge osobe, to je stvarno dobar način unosa hranjivih tvari, sokovi su savršeni za unos velike količine nutrijenata u vaše tijelo i prehranu. Mnoge osobe mukotrpno pokušavaju na dnevnoj bazi unijeti preporučene količine zdravih sastojaka ali uz pomoć sokova i smoothie pripravaka puno lakše uspijevaju održati taj ritam.

Znam da sokovi imaju lošu predodžbu radi visoke količine šećera – ali kao što sam i rekla u svojoj knjizi – ako uz obrok imate i sok usporit ćete probavu šećera a sok također ima puno dobrih sastojaka. Sokove je zabavno raditi što je jedna od većih prednosti.

W: Što znači postiti uz pomoć sokova?
Postila sam uz različite sokove po jedan, dva ili tri dana, i uz pomoć raznih Smoothie. Od sokova izabirem one koji će mi pomoći u čišćenju jetre, detoksikaciji tijela i one koje će mi umiriti probavu.

Radi se o poticanju tijela da otpusti sve prikupljene toksine. Okruženi smo s toksinima, čak i kad obraćate pažnju što jedete, cijelo vrijeme smo okruženi zagađivačima. Rezultat toga je otečena jetra, preopterećena probava a ispijanje sokova predstavlja sjajan način oslobađanja od svih nagomilanih toksina. Moram priznati da ćete se nakon takvog tretmana osjećati puno bolje.

W: Imate li kakav savjet za osobe koje bi prvi puta probale čišćenje uz pomoć sokova?
Budite nježni prema sebi, ne postoji neuspjeh. U knjizi naglašavam – ako možete samo jedan dan biti na tekućini, napravite tako, i ne zaboravite to je samo jedan dan. Napredujte lagano i pratite kako ćete se osjećati. Ne vjerujem u negativne osjećaje jer život je prekratak za to. Ako vam dođe volja za juhom, navečer u 7 sati, učinite to.

Bez obzira jeste li završili svoj dan ili niste, dobro je osvijestiti koju hranu unosite u svoje tijelo. Ako nikada do sada niste isprobali čišćenje sa sokom, probajte i postat ćete svjesni što ste jeli taj dan i shvatit ćete kako je to dobar način da se dođe do umjerene i uravnotežene prehrane u cijelosti.

W: Pije li vaša obitelj prirodne sokove?
Da, moj suprug i djeca su moji zamorci. :) Očito, djeca ne trebaju postiti ali oni su fantastični jer imam mnogo recepata za isprobavanje a lijepo je imati dobre kušače. Moja djeca posebno vole smoothie, cijela obitelj ih voli isprobavati, nekad uspijem, nekada ne ali najvažnije je da uvijek dobijem iskren odgovor.

juice

W: Kako ste otkrili da sokovi imaju umirujući i ljekoviti korist za oboljele?
Ja sam kvalificirana nutricionistica i znam što svaka hrana koju uzimam sadrži. Temeljem tog znanja, ananas ima protuupalna svojstva, a pojedini enzimi u papaji su jako dobri za probavu, moguće je ublažiti pojedine simptome.

Znajući koja svojstva određena hrana ima, neka su bogata vitaminom B, neka vitaminom C, razmišljam koji vam vitamini neophodni prilikom pojedinih bolesti a promatrajući kroz nutrijente koje imaju, spajam ih i pokušavam ukomponirati uz dobar okus.

W: Kako izgleda proces stvaranja recepta? Da li puno eksperimentirate?
Otprilike imam ideju koje se namirnice mogu spajati, napišem hrpu recepata a onda slijedi kušanje. Nakon toga počinjem s dodavanjem ili oduzimanjem različitih sastojaka. Limun je zahvalan sastojak za sokove jer ima prilično jak okus i prolazi kroz druge okuse.

W: Što vam budućnost donosi nevezano za vašu knjigu?
Imam kliniku u ulici Harley koju volim, puno sam toga naučila radeći tamo sa svojim klijentima. Također pišem i kolumnu za Net a Porter i Women’s Health, možda će u daljnjoj budućnosti izaći još jedna knjiga.

Knjiga Rosemary Ferguson “Juice” je dostupna za kupnju od 2. travnja, posjetite njezinu web stranicu za više informacija.

 

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.

Quintessentially

Facebook Like Button