Ruska šarlota

Spoj piškota i lagane kreme stvoren je u Sankt Peterburgu pa je zbog toga u povijest kuharskog umijeća ušla pod naslovom “ruska šarlota”. Tvorac šarlote je francuski kuhar Antoine Careme, te mnogi povjesničari kuharstva tvrde da bi se ovo jelo zapravo moralo zvati “pariška šarlota”.

Sastojci za recept
60 piškota
3/4 l mlijeka
1 prašak za čokoladni puding
2 jaja
125 g šećera
1 paketić vanili šećera
75 g gorke čokolade
75 g sjeckanog badema
2 žličice kave u prahu
malo ruma
7 listova bijele želatine
1/4 l slatkog vrhnja
ušećereno voće

Priprema recepta
Prašak za puding izmiješamo sa žumanjcima i malo hladnog mlijeka. Ostalo mlijeko zakuhamo sa šećerom i vanili šećerom te u njemu otopimo čokoladu a zatim dodamo izmiješani puding i kratko prokuhamo.

U smjesu dodajemo bademe, kavu u prahu i ocijeđenu želatinu koja se desetak minuta namakala u hladnoj vodi. Bjelanjak istučemo u čvrsti snijeg i umiješamo u kremu i ostavimo da se ohladi. Neposredno prije nego se masa želira pažljivo dodamo čvrsto tučeno vrhnje.

Rub malog oblika za tortu promjera 22-24 cm stavimo na pladanj za tortu i u krug okolo slažemo prikladno posložene piškote. Čitavu površinu oblika pokrijemo s piškotama, iskoristimo i odrezane vrhove piškota te kremom. Proces ponavljamo dok ne potrošimo svu kremu.

Tortu ostavimo da se stisne a zatim pažljivo skinemo obruč. Šarlotu ukrasimo tučenim slatkim vrhnjem i kandiranim voćem.

Dobra tek!

Piše: Wish.hr

Facebook Like Button