Saznajte zašto jabuke i kruške – bijelo voće – smanjuju rizik od srčanog udara

Jabuke i kruške ukusno je mirisno bijelo voće korisno za naše zdravlje, a ponajviše, prema istraživanjima, smanjuju rizik od srčanog udara.

Nutricionistica mr. Marina Jakšić donosi nam niz zanimljivih informacija i saznanja o bijelom voću, konkretno blagodatima domaćih jabuka i domaćih krušaka.

Prema građi žensko tijelo dijelimo na ono koje je kruškolikog ili oblika jabuke :)
No koliko zapravo znamo osnovnih stvari o jabukama i kruškama kao prehrambenim namirnicama, odnosno koje hranjive nutrijente ove voćke sadrže potrebne za naše zdravlje i vitkost.

crvene domace jabuke

Jabuke i kruške bijelo voće najbolje je nabaviti domaće

Stablo jabuke najčešće je kultivirano stablo na svijetu, a kao divlje poznato je još u pretpovijesno doba.
U jednoj jabuci osnovni sastojci su: voda koja čini 82% težine ploda, ugljikohidrata ima oko 12%, masti i bjelančevina zajedno oko 1%, a celuloza se nalazi u plodu u količini od oko 1%.

Vrlo često preporučuje se kod mršavljenja i u dijetama upravo zbog sastojka koji se zove pektin. Kruške se zajedno s jabukama i dunjama svrstavaju u porodicu ruža. Slađe su od jabuka te imaju nešto više kalorija od krušaka, a odličan su izvor vitamina C i bakra.

OVDJE saznajte kako vitamin C pomaže našoj koži lica

domace kruske

Što kažu istraživanja o jabukama i kruškama

Istraživanje znanstvenika s nizozemskog Wageningen University pokazalo je kako konzumacija jedne jabuke ili kruške na dan smanjuje rizik od srčanog udara za 52% i čuvaju vaše srce općenito.

Ovo je prvo istraživanje koje izravno povezuje voće i rizik od srčanog udara a objavljeno je u časopisu Stroke: Journal of the American Heart Association.

Istraživanje u brojkama

U istraživanju je sudjelovalo 20 069 osoba, prosječne dobi 41 godine bez poznatih kardiovaskularnih problema i praćeni su tijekom desetogodišnjeg razdoblja.
U tom razdoblju zabilježena su 233 srčana udara, a upravo je u osoba koje su konzumirale bijelo voće konkretno jabuke i krušk, rizik od srčanog udara bio manji za 52%.
Unosom 25 grama bijelog voća dnevno smanjuje se rizik od srčanog udara za 9%, a znamo da prosječna jabuka teži otprilike 120 grama, pokazalo je istraživanje.

domace jabuke

Zaključak oko bijelog voća, krušaka i jabuka

Fitokemikalije nalazimo u biljkama i one imaju pozitivan učinak na zdravlje, a među njih ubrajamo karotenoide i flavonoide.
Jabuke i kruške sadrže kvercetin, flavonoid i dijetalno vlakno u jednom.

OVDJE saznajte ulogu flavonoida ili P vitamina u zaštiti tijela
Ipak, znanstvenici upozoravaju kako nisu zaslužne samo jabuke i kruške već i težnja osoba koje ih konzumiraju ka zdravom načinu života.

Autor: mag. nutricionizma Marina Jakšić

Facebook Like Button