Slatko uživanje u okusu mandarina  u finom džemu bez šećera!

Zima je pravo vrijeme za mandarine, te male, sočne plodove koji nas često podsjećaju na djetinjstvo i blagdanske dane. Osim što su ukusne, mandarine su i izuzetno zdrave! Pune su vitamina C koji jača naš imunitet i pomaže nam u borbi protiv prehlade, a tu su i vlakna koja potiču probavu. Pravo su bogatstvo antioksidansa i čiste tijelo od toksina.

Ako tražite način da sačuvate okus mandarina i u hladnijim mjesecima, a želite izbjeći dodatni šećer, džem od mandarina bez šećera je pravi izbor! Priprema je jednostavna, a rezultat je nevjerojatno ukusan džem koji možete namazati na tost, dodati jogurtu ili koristiti kao prirodni zaslađivač u desertima.

Džem od mandarina bez šećera

Sastojci:
1 kg mandarina (odaberite zrele i sočne)
Sok od pola limuna (za dodatnu svježinu i prirodni konzervans)
2-3 žlice chia sjemenki (za prirodno zgušnjavanje i dodatak vlakana)

Priprema džema od mandarina

Ogulite mandarine, očistite ih od koštica te ih narezane stavite u lonac srednje veličine. Dodajte sok od pola limuna i pustite mandarine da se kuhaju na srednjoj vatri. Povremeno promiješajte i pustite da se kuhaju dok ne omekšaju i počnu se raspadati (otprilike 15-20 minuta).

Kad su mandarine omekšale, usitnite ih štapnim mikserom ili u blenderu, kako bi smjesa bila glatka. Po želji možete ostaviti i malo komadića za teksturu. Vratite smjesu u lonac, dodajte chia sjemenke i promiješajte. Chia sjemenke će upiti tekućinu i zgusnuti džem. Kuhajte još 5-10 minuta na laganoj vatri.

Maknite lonac s vatre i pustite da se džem ohladi. Nakon hlađenja, džem će još dodatno zgusnuti. Prebacite ga u sterilizirane staklenke, zatvorite poklopcem i čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.

Savjeti za još bolji okus džema:
> Možete dodati fine začine poput prstohvat cimeta ili đumbira za dodatnu aromu.
> Pomiješajte mandarine s malo narandžine kore ili dodatnim sokom od limete za jedinstven okus.
> Džem je prepun prirodne slatkoće mandarina, pa ćete moći uživati u njemu bez grižnje savjesti!

Dobar tek!

Recept: chef Zoran Ožegović

Facebook Like Button