Srce zauvijek pamti: knjiga za pamćenje

U nakladi Algoritma objavljen je šesti, dugo očekivani roman autorice Emily Giffin…

Emily Giffin ništa nije moglo spriječiti da postane književnicom. Ta diplomirana pravnica vrlo je brzo shvatila da je posao za koji je studirala ne zadovoljava te je prije više od desetljeća donijela odluku na kojoj joj mnogi zavide – preselila se na drugi kontinent i krenula ispočetka.

Početak u Londonu nije bio nimalo lak, ali pokazao se punim pogotkom. Svojim istančanim i prepoznatljivim, pravim ženskim stilom pisanja, Giffin je našla put do srca čitateljica pripovijedajući o dobrim ljudima uhvaćenim u mrežu neriješenih međusobnih odnosa. Ova autorica u svim je svojim bestselerima na osebujan način istražila našu potragu za ljubavlju – i ono što nam se dogodi kad je nađemo.

U suvremenom svijetu, naime, ono i živjeli su sretno do kraja života već odavno ne drži vodu i najviše nas zanima što se događa nakon što se dvoje sretne i zaljubi. Iz jednostavnog razloga što s ljubavlju možda sve počinje, ali se rijetko kad tako završava. U njezinim romanima, toliko bliskima suvremenoj čitalačkoj publici, linija između dobrog i lošeg često je zamagljena, završetci nisu uvijek elegantni, a imamo priliku naučiti da ponekad vrijedi riskirati kako bismo se izborili za ono što doista želimo (ili ne želimo).

Omraženi likovi postaju ranjive heroine s kojima se lako poistovjetiti. Neočekivani na svim pravim mjestima, lišeni klišeja, a puni lakih odgovora na teška pitanja (poput, primjerice, majčinstva i vjernosti), to su, jednostavno njezini bestseleri. Stoga i ne čudi činjenica kako je Giffin među najprodavanijim američkim književnicama, kako su joj romani redovito na top listi najprodavanijih knjiga časopisa New York Times, a oskarovci poput Hillary Swank otkupljuju prava na ekranizaciju njezinih romana.

gdje-pripadamo-1Marian Caldwell ima život koji kao da blješti s naslovnica glamuroznih časopisa: producentica je uspješne TV serije, s prebivalištem na njujorškom Manhattanu i dečkom koji je vlasnik televizijske mreže, zgodan i sofisticiran jednako koliko je uspješan. S karijerom u usponu i stabilnom vezom ispunjenom večerama u prestižnim restoranima i ljetovanjima na it mjestima, uvjerila je sve, uključujući i samu sebe, da joj je život baš kakav je oduvijek priželjkivala. No, jedne će se večeri na njenim vratima naći Kirby Rose, osamnaestogodišnja djevojka koja predstavlja živo utjelovljenje prošlosti za koju je Marian uvjerena kako ju je zauvijek ostavila iza sebe. Od trenutka kad će se Kirby (ponovno) naći u njenom životu, Marianin će pažljivo osmišljeni svijet – uključujući pritom i vlastiti identitet – biti protresen do srži.

Duhovi prošlosti i sjećanja među kojima posebno mjesto zauzima strastvena mladenačka afera od prije osamnaest godina počet će prijetiti srušiti sve ono za što je još do nedavno smatrala najvažnijim na svijetu. Za mladu i odlučnu Kirby taj će susret potaknuti otkrića koja će je lakše provesti kroz zamke odrastanja te je natjerati da drugačije vidi svoju obitelj i međusobne odnose, ovaj put u mudrijem, slatko-gorkom svjetlu.

Kad se dvije žene upute pronaći posljednju kariku koja im nedostaje, svaka će za sebe spoznati kako ponekad pripadamo na mjesta na kojima bismo se najmanje mogli zamisliti. Na mjesto koje nam je um možda bio prisiljen zaboraviti, no koje srce zauvijek pamti.

Kultna spisateljica Emily Giffin poznata među čitateljicama po svom istančanom i prepoznatljivom, pravom ženskom stilu pisanja, u svom romanu Gdje pripadamo potencijalno tešku temu obrađuje na sebi svojstven način: oštroumna zapažanja, britki komentari, teške životne odluke i posljedice koje iz njih proizlaze samo su neki od njezinih upečatljivih obilježja. Uz, naravno, puno puno romantike. Prijevod potpisuje Martina Pranić, a nježne boje ilustracije satkala je Kristina Musić.

Uz dopuštenje: Algoritam

Facebook Like Button