Stoljeće nadahnute ljepote

Pod nazivom „Linija ljepote – trag nadahnuća“ krije se tek djelić radova prikupljenih u Grafičkoj zbirci Nacionalne i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, koji su, u povodu obilježavanja stoljeća spomenute Zbirke, izloženi u gornjogradskoj galeriji Klovićevi dvori od 19.9. – 3.11. 2019.

Mada je mijenjala naziv i smještaj, povezivala se i razdvajala od slične zbirke pod upravom JAZU, danas Grafička zbirka NSK slovi kao najveća zbirka te vrste u Hrvatskoj.

Bojničić, Vjera, Pelikani, 1926

Izložba kojom se nudi uvid u zbirku podijeljena je u šest tematskih cjelina

Osim što se radi o izuzetno kvalitetnim radovima, izvrsna je ideja da se ravnopravno izlažu razne tehnike, pa su usporedno postavljene grafičke tehnike (u školskom smislu), crteži, akvareli, pasteli, fotografije (razglednice), plakati: ukratko sve što bismo mogli prihvatiti pod zajedničkim poimanjem „grafein“ (grč. –pisati, urezivati).

razglednica, Zagreb Jelačićev trg, 1928-1940

Prva cjelina pod nazivom „Terra magica“ bavi se krajolikom, a naziv se iznjedrio iz istoimene serigrafije (1992.) Ivana Kuduza.
Cjelina tematski posvećena životinjskom svijetu nazvana je prema bakropisu (1653.) Karela Dujardina „Dvije ovce i jarac na odmoru“, dok je dio posvećen ljudskoj figuri (a koju je uvršten i Rembrandtov autoportret u bakropisu iz 1638.) jednostavno nazvan „Eva i Adam“ (istoimeni Švaljekov offset iz 2002.).

Picasso, Pablo, Un film de Veljko Bulaić..., 1969

Najstarija grafika u Zbirci jest drvorez „Gebenna“ (Ženeva) datirana u 1493. potječe iz radionice Wolgemuta i Pleydenwurffa, a objavljena je u knjizi „Kronika svijeta“ Hartmanna Schedela u Nuernbergu.

Spomenuta grafika dio je tematske cjeline posvećene gradu pod nazivom „Živa slikovnica“ čiji je naslov preuzet s istoimenog plakata (1938.) kojim je najavljivana dječja manifestacija Zagrebačkog zbora.

Zbog teme, ova cjelina obiluje razglednicama i plakatima, a među njima je i Picassov plakat za Bulajićev film „Bitka na Neretvi“ iz 1969.

Maixner, Franjo, Društvo za zaštitu..., nepoznata godina

Završne dvije cjeline su „SM 2“ (prema Šutejevoj serigrafiji iz 1968.)koja je posvećena apstraktnoj umjetnosti i „Čitajte između redova“ (Ljubičićev offset iz 1994.) u kojoj se izlažu radovi s istaknutom dvojnošću između slike i riječi.

Osim što se radi o vizualno i tematski raskošnoj izložbi (zahvaljujući probranom materijalu i odličnom pratećem katalogu), izložba posvećena stoljeću Grafičke zbirke NSK u Zagrebu otkriva umjetničko blago relativno slabo poznato široj javnosti.

Rembrandt, Autoportret, 1638

Dakako, da se radi o osjetljivom materijalu i izlaganje mu baš ne ide u prilog, ali bi možda češće manje izložbe (pa makar i u vlastitim relativno skučenim izlagačkim uvjetima) učinile ovu izuzetnu zbirku vidljivijom (da ne spominjem da svakodnevno raste).

olga-vujovic-200Piše: Olga Vujović
Povjesničarka umjetnosti i komparatistica književnosti