Tai chi – relaksacija laganim i harmoničnim pokretima

Relaksacija – zvuči poznato? Kako se uopće odmoriti? Kako zaustaviti mozak od pretjeranog razmišljana obzirom da nemamo tipku “stop”?

Užurbani način života i stres često ostavljaju trag na našem organizmu, slabi nam imunitet, bezvoljni smo i nemamo energije za ništa.
U takvim trenucima najčešće ne znamo kako se resetirati i na koji način pomoći samom sebi.

Tai chi – relaksacija

Govoreći o svim aspektima Tai chi-ja vježbači se često pitaju da li je potrebno znati i naučiti sve segmente. U ovim vremenima pokušajte izdvojiti malo vremena za sebe sada kada smo svjesni da nam u životu treba promjena.

Malo je ljudi spremno uložiti vrijeme i napor da nauče cijeli sistem… i to je u redu, nije potrebno.
Dovoljno je da uzmemo čak i mali komadić i ako nas on može dovesti do mira i harmonije, osjećaja punoće i zadovoljstva već smo napravili puno za sebe.

thai chi vjezbanje

U terapeutskom smislu uz pojam Tai chi najviše se povezuje relaksacija, što nije krivo, jer nas kroz spore i harmonične pokrete uči da se opustimo i povežemo ponajprije sa svojim tijelom, a kasnije i sa energijom, emocijama, umom. Sve navedeno će nas kasnije dovesti i do potpunog smiraja i tijela i uma.

Istina je da relaksacija ima vrlo pozitivan učinak na zdravlje našeg tijela podjednako kao i psihe.

Tai chi nije samo relaksacija, već mnogo više, pa tu isto razlikujemo dva terapeutska aspekta

> samoiscjeljivanje kroz pokret
> iscjeljivanje drugih pokretom

Svaki pokret u Tai chi-ju je dizajniran da utječe na rad pojedinog akupunkturnog meridijana kao i odeđenog organa.

Tai chi – 5 minuta dnevno

Vježbajte jednostavno uz Tai chi pokrete, pogledajte video za početnike i uživajte!

Svaki pokret može se izdvojiti iz same forme s ciljem liječenja određenog organa ili možemo vježbati cijelu formu što utječe na kompletan razvoj naše energije.
Tu energiju Kinezi zovu chi i putem nje možemo regulirati i osnaživati naše akupunkturne meridijane i organe dovodeći ih u sklad i balans.

Tai chi je usko povezan sa znanjima akupunkture. Svaki pokret je osmišljen da pritiskom na određene aku točke druge osobe balansiramo njene aku meridijane i organe.

Tai chi – odmor u pokretu

Na zapadu često doživljavamo meditaciju kao nešto što se izvodi u sjedećem položaju, dok nas Tai chi uči da možemo meditirati i u pokretu.

Primjerice, u stvarnom životu nikada nismo potpuno statični i kroz dan radimo razne pokrete, pa čak i kada sjedimo na poslu određeni dijelovi tijela se miču (primjerice ruke).
Izvodeći Tai chi pokrete produbljujemo svijest o sebi i okolini koja nas okružuje.

Tai chi kao meditacija ima korijene u određenim taoističkim energetskim i meditativnim praksama. Taj chi kroz pokret djeluje na sve aspekte čovjeka kako fizičke tako i energetske, mentalne i emocionalne, dovodeći sve te razine u određenu harmoniju stvarajući u vježbaču osjećaj mira i zadovoljstva nakon vježbanja.

Tai chi je kao švedski stol na kojem se nudi puno jela

Neki od vas će probati sve, neki samo određena jela, neki će poželjeti jesti samo ako su gladni, a neki će htjeti uživati u tom stolu cijeli život otkrivajući svaki put neki novi okus.

Ako želite promjenu u svom životu, neki novi okus, pokrenite se. Svaki pokret u životu donosi promjenu kao što nas i svaka promjena tjera na pokret.
To je yin i yang, to je Tai chi i to je na kraju i život sam.

Dajte si priliku da začinite život nekim novim okusom, okusom sebe kakvoga možda do sada još niste upoznali.

Facebook Like Button